Σάββατο , 28 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

H Welt δικαιώνει τον Κ.Βελόπουλο! «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους»-Μπούμερανγκ τυχόν κυρώσεις

H Welt δικαιώνει τον Κ.Βελόπουλο! «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους»-Μπούμερανγκ τυχόν κυρώσεις

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους». Οταν οι Ευρωπαίοι συζητούν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα πρέπει να έχουν τον νου τους στα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δισ. ευρώ και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή κυρώσεων – και ενισχύει τη θέση του Ερντογάν.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν ισχυροί παίκτες που υποστηρίζουν έμμεσα την Τουρκία – γιατί πρέπει να το κάνουν.

H Welt δικαιώνει τον Κ.Βελόπουλο! «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους»-Μπούμερανγκ τυχόν κυρώσεις

Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κρίσης, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης θα πρέπει να φοβούνται σοβαρές αποσβέσεις, εάν η χώρα εισέλθει πραγματικά σε εκτεταμένη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Moody`s.

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται μεν στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να καταστούν πρόβλημα της Δύσης.

Στις δικές τους τράπεζες

Ετσι, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα έχουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες, ενόψει των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τη θέση του Eρντογάν.

Οι αριθμοί ακούγονται απειλητικοί και απολύτως ικανοί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Ναι μεν η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες τράπεζες είχαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια προς την Τουρκία ή τις τουρκικές επιχειρήσεις που κυμαίνονταν ακόμα στα 182 δισ. δολάρια, λίγο κάτω από 154 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία καταγράφει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και πιστωτικές ροές.

Δικαίωση του Κ.Βελόπουλου

Να θυμίσουμε πως συνεχώς ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θυμίζει πως οι ευρωπαικές χώρες (κυρίως Γερμανία κι Ιταλία) έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία κάτι που σημαίνει πως δύσκολα θα πάρουν μέτρα που θα πλήξουν την Άγκυρα. Θα ήταν σαν να ‘πυροβολούν τα πόδια τους’.

Χαρακτηριστικά στις 6 Μαρτίου 2020 έλεγε τα εξής:

«Οι Γερμανοί, που είναι φίλοι σας, αποφάσισαν να μας βοηθήσουν και έδωσαν 700 εκατ. που δεν φθάνουν παρά για λίγους μήνες, στέλνουν 20 αστυνομικούς και 1 ελικόπτερο και 10 κάσες μπύρες. Όταν η ίδια η Γερμανία αρνήθηκε με απόφαση του Κοινοβουλίου της 5.000 ασυνόδευτα παιδιά. Όσο δεν καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν φιλίες στην πολιτική πέφτετε στην παγίδα του γερμανικού αυταρχισμού. Η Γερμανία είναι φίλη της Τουρκίας και εχθρική προς την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares