Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

H Wall νίκησε το “βαρίδι” των αποδόσεων των ομολόγων

Με κέρδη, παρά την επί μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης πτωτική τάση, έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ξεπερνούν το βαρίδι της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, που παραδοσιακά πλήττει τις μετοχές.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 341,73 μονάδες ή 1,05%, στις 33.003,57 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 30,16 μονάδες ή 0,76%, στις 3.981,55 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 83,50 μονάδων ή 0,73%, στις 11.462,98.

Ο S&P είδε τις απώλειές του να περικόπτονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε κέρδη μετά τη δήλωση του προέδρου του παραρτήματος της Federal Reserve της Ατλάντα, Raphael Bostic, ότι στηρίζει “ανεπιφύλακτα” την παραμονή της Fed στη γραμμή των αυξήσεων επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και όχι μια πιο επιθετική πολιτική.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινήθηκε την Πέμπτη άνω του 4%. Η δε απόδοση του 2ετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου κινείται σε υψηλά μιας δεκαετίας και πλέον.

Η αύξηση του εργατικού κόστους και μια νέα μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας εντείνει την πεποίθηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. αργότερα εντός του μήνα.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και οι φόβοι για μια μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve στην επόμενη συνεδρίασή της έχει δημιουργήσει ανησυχία από πλευράς των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, απομειώνοντας το ράλι των αρχών του 2023.

Η πρόεδρος της Boston Federal Reserve Bank, Susan Collins, από την πλευρά της, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι επιτελείς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμέμου να καταφέρουν να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, με τα ακριβή ποσοστά αυτών των αυξήσεων και το ανώτατο όριο των επιτοκίων να καθορίζεται από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Πιστεύω ότι όντως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων και το ποια ακριβώς είναι η κατάλληλη ποσοστιαία μεταβολή τους πρέπει να εξαρτάται από μια ολιστική θεώρηση των στοιχείων που λαμβάνουνε”, σημείωσε η κ. Collins κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής της στο Vermont Public. Η συνέντευξη έλαβε χώρα την Τετάρτη, ωστόσο μεταδόθηκε την Πέμπτη

“Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο σημείο όπου θα φτάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε οι επιπτώσεις των σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών να διαπεράσουν την οικονομία σε όλο της το εύρος”, συνέχισε η Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτης.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι μετοχές των Salesforce και Okta είδαν τις μετοχές τους να κινούνται ισχυρά ανοδικά, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων, αλλά και θετικού guidance για το σύνολο του έτους.

Η μετοχή της Silvergate Capital, την ίδια ώρα, είδε τη μετοχή της να συντρίβεται κατά άνω του 57%, λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης ετήσιων στοιχείων.

Η μετοχή της Tesla έχασε 5,8%, καθώς η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα οχήματα επόμενης γενιάς της κατά την “ημέρα επενδυτών” που διοργάνωσε την Τετάρτη.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 24 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Intel, Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των JP Morgan, Amgen, Travelers Cos.

Πηγή: capital.gr

Shares