Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H ΤΟΥΡΚΙΑ βρίσκει σύμμαχους- Νέα στρατιωτική συμφωνία Άγκυρας και με Ισλαμαμπάντ: Εξελίξεις με τις κορβέτες MILGEM – Συντονίζουν δυνάμεις Ελλάδα-Αίγυπτος και Ισραήλ….

Μνημόνιο συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο έχουμε πλέον και μεταξύ Άγκυρας-Πακιστάν. Η Τουρκία βάζει άλλον έναν παίχτη στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην Α. Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν μαζί με Κατάρ, Πακιστάν και με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, προσπαθεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην περιοχή, με Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και Αίγυπτο να ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.

Ήδη όπως αναφέραμε πριν, η Αθήνα αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία απαντώντας δυναμικά στη γειτονική χώρα η οποία για μία ακόμη φορά προσπαθεί με την επιθετική της στάση και ρητορική να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην έχει ξαφνιαστεί από το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο.

Το «Πεντάγωνο» όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.

Μόλις χθες εν τω μεταξύ η Αίγυπτος έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, ενώ Ισραηλινοί κομάντος έκαναν απόβαση στην Κύπρο, για ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.

Η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο έχει ενεργοποιήσει τους πάντες και όλα δείχνουν πως ένα θερμό επεισόδιο είναι κοντά.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα μας έχει κατακλύσει τα τελευταία 24ωρα με NAVTEX σε διάφορα σημεία του “θαλάσσιου διαδρόμου” τον οποίο αυθαίρετα βεβαίως άνοιξε για να “ενωθεί” με τη Λιβύη.

Μία από τις NAVTEX που δείχνει ότι η περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου-Καστελόριζου θα μας απασχολεί καθημερινά.

Κρίσιμη υπογραφή για το πρόγραμμα MILGEM του Πακιστάν

Η Τουρκία λοιπόν δίνει βοήθεια στο Πακιστάν και αναβαθμίζει τον στόλο της, με σκοπό στο άμεσο μέλλον κορβέτες του Ισλαμαμπάντ να βρίσκονται σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Πρόσφατα δε οι δύο χώρες έκαναν ασκήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πριν δύο ημέρες στην Τουρκία έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ των δύο χωρών για τα συστήματα που θα διαθέτουν οι κορβέτες MILGEM του Πακιστανικού ναυτικού. Στην τελετή συμμετείχαν οι εταιρείες ASELSAN και HAVELSAN.

Τα νέα πλοία του Πακιστάν θα διαθέτουν τα καλύτερα προγράμματα σε θέματα τεχνολογίας.

Θα διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς, σύστημα συναγερμού με λέιζερ, σύστημα αντιμέτρου Torpedo, Ραντάρ 3D πλοήγησης, συστήματα υποστήριξης πλοήγησης, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, συστήματα συναγερμού, σύστημα πυροβόλων 76mm και σύστημα σταθεροποίησης 25mm από την ASELSAN.

Οι 4 κορβέτες του Πακιστάν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στις 11 Μαρτίου 2019 και θα παραδοθούν τον Αύγουστο του 2023.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέες προκλήσεις.

 

pentapostagma

Shares