Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H Τουρκία συλλαμβάνει ιμάμηδες που κηρύττουν στην κουρδική γλώσσα

H Άγκυρα νομιμοποιεί τη βία κατά των γυναικών με την αποχώρησή της από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα καταπιέζει θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες. Η Άγκυρα δεν επιτρέπει στους Κούρδους την αυτοδιάθεση…Κατά τα άλλα ο Ερντογάν μιλά για δημοκρατία και πλουραλισμό, τη στιγμή που είναι πασιφανές ότι η κυβέρνησή του και η μορφή διακυβέρνησής της δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, με σαφή ισλαμικό θεοκρατικό προσανατολισμό.  

Εννέα επιπλέον ιμάμηδες τέθηκαν υπό κράτηση, το Σάββατο, επειδή κήρυξαν στα κουρδικά, μετέδωσε το προσκείμενο στους Κούρδους του βορείου Ιράκ πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

28 ιμάμηδες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του DİAY-DER, (σ.σ. πρόκεται για τη φιλοκουρδική Ισλαμική Ένωση Ιμάμηδων ή Ένωση Θρησκευτικών Μελετητών), Εκρέμ Μπαράν είχαν συλληφθεί, ως μέρος αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου εναντίον μελών του Δημοκρατικού Ισλαμικού Κογκρέσου, (DİK) και της Ένωσης Θρησκευτικών Μελετητών, (DİAY-DER) στην Κωνσταντινούπολη.

ANF | İstanbul'da siyasi soykırım: 22 kişi gözaltına alındı

Ο Εκρέμ Μπαράν 

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, οι ιμάμηδες ρωτήθηκαν “για ποιον λόγο δεν διάβασαν το khutbah (σ.σ. το επίσημο κήρυγμα της Diyanet, (της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας)) και “γιατί έκαναν κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα”.

9 imam tutuklandı.. Namazı, duayı neden Kürtçe yapıyorsunuz? - Genel - www.haberasi.com Enson Haberlerin Kaynagı

Mε το ζόρι Τούρκοι, οι Κούρδοι, στα πλαίσια του Παντουρκισμού που προωθεί ο Ερντογάν 

Ένας από τους ιμάμηδες, ο Ιμπαραχίμ Γιάλιν, ο οποίος κρατήθηκε για επτά ημέρες και αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο δικαστικού ελέγχου, αποκάλυψε ότι η αστυνομία έσπασε την πόρτα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της  επιδρομής και ότι υπέστη ψυχολογική βία από τις αρχές ασφαλείας. “Πολλοί από τους ιμάμηδές μας κατηγορούνται ότι κηρύττουν στα κουρδικά. Εάν το κήρυγμα στα κουρδικά είναι έγκλημα, τότε η μισή Τουρκία είναι επίσης ένοχη “, τόνισε ο Γιάλιν.

Το Κουρδιστάν έρχεται, η Τουρκία φεύγει; Δραματικές εξελίξεις ενόψει με αντίκτυπο στον Ελληνισμό; | Map, Iraq, Cartography map

Περιοχές στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν όπου το κουρδικό στοιχείο είναι πλειοψηφία

Ο  λόγιος και μελετητής θρησκευτικών θεμάτων Φαχρετίν Ιλγκιούν ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τους ρώτησαν εάν συλλέγουν χρήματα για το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν,(PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί “τρομοκρατική οργάνωση”.

Ο Χιουσεγίν Μπογατεκίν, δικηγόρος των συλληφθέντων μελών του DİK και DİAY-DER και μέλος της Ένωσης των Δικηγόρων για την Ελευθερία, (ÖHD), δήλωσε ότι η κουρδική γλώσσα ποινικοποιείται από τις τουρκικές αρχές.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares