Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H Tουρκία ανοίγει μυστικό δίαυλο επικοινωνίας για προσέγγιση με το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ως μέρος τουρκικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ομαλοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τρεις καλά πληροφορημένες πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας επιβεβαίωσαν ότι οι συναντήσεις έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με τον Χακάν Φιντάν να αντιπροσωπεύει την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές, ωστόσο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τόπο της συνάντησης.

Μια από τις πηγές ανέφερε: «Η κυκλοφορία (μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ) συνεχίζεται», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από τον Μάιο του 2018 οι δύο χώρες έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις και έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους. Η Τουρκία είχε δείξει τότε στον ισραηλινό πρέσβη “την πόρτα” της εξόδου εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Φιντάν πιστεύεται ότι είχε πολλές παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν για να συζητήσει ζητήματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την Συρία και την Λιβύη μεταξύ άλλων, εντούτοις στον πιο πρόσφατο γύρο ο βασικός σκοπός ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ σε επίπεδο πρεσβευτών δηλαδή επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Στην Άγκυρα η ανησυχία αυξάνεται ολοένα περισσότερο καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Τζο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο επιεικής με την πολεμοχαρή διάθεση του Ερντογάν.

Δυτικός αξιωματούχος που ζήτησε παραμείνει ανώνυμος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο υπολογισμός (των Τούρκων) είναι ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα έχει σαν κέρδος για αυτούς την εύνοια της ομάδας του Μπάιντεν.”

Πηγή: Al-Monitor

Του ειδικού συνεργάτη

Shares