Δευτέρα , 1 Μαρτίου 2021

H στρατηγική των Η.Π.Α. στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Ρωσίας – Ινδίας;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για το Νέο Έτος, χαρακτήρισε το Νέο Δελχί σαν έναν “πολύ ιδιαίτερο, πολύ προνομιούχο, και πολύ ισχυρό εταίρο”, σε πολλούς τομείς.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα δεν παραβλέπει τη συμμετοχή της Ινδίας στον σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, συμμετοχή για την οποία έχει ανησυχίες.

Europe Pivots Towards Indo-Pacific Amid Row with China - IDN-InDepthNews | Analysis That Matters

Η περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού

Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Σ. Τζαϊσανκάρ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας για τη “μονομερή προστασία της περιοχής.” Ο Λαβρόφ τόνισε: “Η Ινδία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις (εννοώντας τη Δύση και ιδιαίτερα τις Η.Π.Α.) που τίθενται εναντίον της μονομερούς προστασίας του ενιαίου χώρου. Αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν διαιρέσεις στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.”

RIAC :: Sergey Lavrov

Ο Σεργκέι Λαβρόφ 

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι και οι χώρες της ASEAN αισθάνονται πως χάνουν τον κεντρικό τους ρόλο στην περιοχή. Ο Λαβρόφ επανέλαβε αυτό που είχε πει τον Δεκέμβριο, ότι δηλαδή η Ινδία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Δύση, στην προσπάθεια της τελευταίας να περιορίσει την αύξηση της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή. Η Ινδία, ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς Λαβρόφ, αντιτείνοντας ότι δεν θεωρεί την Quad, (αυτή είναι η κωδική ονομασία των Δυτικών για τις μεικτές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεργασίας στην περιοχή), σαν μορφή στρατηγικής.

India, Japan, US and Australia undertake symbolic 'Quad' drills in Indo-Pacific region

Ναυτικά γυμνάσια της Quad

Η δήλωση Λαβρόφ έρχεται σαν έμμεση προειδοποίηση για τις σχέσεις Νέου Δελχί και Μόσχας. Προηγουμένως, το 2020, είχε ακυρωθεί η ετήσια σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Η δικαιολογία που δόθηκε ήταν η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που δεν διεξήχθη η συνάντηση μέσα σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών. Η Ινδία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο για το έτος 2021.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σχετικά με τη μεθοριακή διαμάχη Ινδίας και Κίνας, η Ρωσία ήταν εκείνη που χρησιμοποίησε μυστική διπλωματία για να ενσπείρει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν στενές σχέσεις, η Μόσχα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει άμεσα τα γεγονότα στη συνοριακή περιοχή του Λαντάκ, εκεί όπου αναμετρώνται η Ινδία και η Κίνα.

Πηγή: The Eurasian Times

Tου ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares