Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

H Ρωσία μπαίνει στο παιγνίδι: Στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν

Στη Μόσχα μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σχετικά με τις εχθροπραξίες στον θύλακα του Νοτίου Καυκάσου, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών μετά την ένραξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου αφού οι δύο πλευρές είχαν μέχρι τώρα, απορρίψει διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Σημειώνεται πως μόλις την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι θα διεξάγονταν συνομιλίες χθες Πέμπτη στη Γενεύη και την ερχόμενη Δευτέρα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εμπόλεμες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία. Στην όλη προσπάθεια θα μετείχαν  Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ.

Από τη Μόσχα δεν υπήρξε κάποια διευκρίνιση εάν η πρωτοβουλία  Πούτιν εντάσσεται σε αυτό τον σχεδιασμό.

Στην σχετική ανακοίνωση της Μόσχας αναφέρεται πως η πρόσκληση έγινε κατόπιν των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Πούτιν με τους ηγέτες των δύο κρατών, τον αζέρο πρόεδρο Ιλάμ Αλίεφ και τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, νωρίς σήμερα το πρωί, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τους θα μεταβούν αυθημερόν για συνομιλίες στη Μόσχα.

«Το Μπακού και το Γερεβάν επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους σε συνομιλίες στη Μόσχα. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σκοπός των συνομιλιών είναι «να σταματήσουν οι μάχες» και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων και των πτωμάτων των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα δε η ηγεσία της εξαμελούς στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Ρωσία και στην οποία συμμετέχει η Αρμενία προειδοποιούσε πως θα επέμβει εάν απειληθεί η κυριαρχία της Αρμενίας.

Πηγές: Reuters, AFP, HuffingtonPost

Shares