Και ξαφνικά, έσκασε το σκάνδαλο Νοvartis. Εντελώς τυχαία την επόμενη μέρα του παλλαϊκού, εθνικού συλλαλητηρίου της Αθήνας, που τόσο προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάσει. Προφανές σε όλο τον πλανήτη πως δεν ήταν μόνο 140.000 οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπάθησε να μειώσει το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με την Αθήνα. Προσπάθησε να παρουσιάσει τους διαμαρτυρόμενους ως κάποιους νεοναζί τύπους. Τίποτα από αυτά δεν πέτυχε.
Επόμενο βήμα στην «γκαιμπελική» λογική της προπαγάνδας είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Ξαφνικά, σύσσωμο το μιντιακό γίγνεσθαι ασχολείται με μίζες, φακέλους, Samsonite και φερόμενες εγκληματικές πράξεις που σίγουρα έχουν παραγραφεί. Τα μη παραγραφέντα, φερόμενα εγκλήματα είναι τόσο δύσκολο να αποδειχτούν, που μάλλον δεν θα οδηγήσουν σε δίκη.
Το ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει γνώση της δικογραφίας, πριν αυτή φτάσει στη Βουλή, δείχνει τον βαθμό στον οποίο δεν είναι ανεξάρτητες οι εξουσίες στην Ελλάδα. Προφανώς και δεν μιλάμε για το σύνολο των πραγματικά σκληρά εργαζόμενων δικαστικών λειτουργών. Από την άλλη όμως, η συμπεριφορά της κυβέρνησης ρίχνει σκιά στη δικαστική εξουσία, δείχνοντας το απολυταρχικό της πρόσωπο.
Αποπροσανατολισμός γράψαμε πιο πάνω. Από τι όμως;
Ένα το Σκοπιανό, στο οποίο φαίνεται να προκρίνεται το όνομα «Nova Macedonia». Να δούμε βέβαια και οι Σκοπιανοί τι λένε. Εκεί φτάσαμε, να αποφασίζουν οι Σκοπιανοί.
Δύο όμως είναι, το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Σε μία μόνο ημέρα, τη μεθεπόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, κληρώνει για δύο από τα πιο σημαντικά φετινά «χαρτιά», την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας οδού.
Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές οι δύο «μονομάχοι» για την απόκτηση του 66%. Από τη μία βρίσκεται η κοινοπραξία των Snam (Ιταλία), Enagás (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο), Gasunie (Ολλανδία) και από την άλλη, το ισπανο-ρουμανικό σχήμα Reganosa-Transgaz, ενισχυμένο από την τράπεζα EBRD στον ρόλο του χρηματοδότη.
Την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Μιας αποκρατικοποίησης η οποία λέγεται ότι έχει γίνει αποδεκτής υψηλού ενδιαφέροντος από εγχώριους και ξένους ομίλους.
Εδώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για έναν «έτοιμο» αυτοκινητόδρομο, ο οποίος με τη σταδιακή προσθήκη των σταθμών διοδίων και τη δημιουργία μερικών μεγάλων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) μπορεί να αποδώσει άμεσα στον παραχωρησιούχο. Περαιτέρω προοπτικές δημιουργεί για την Εγνατία οδό η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Αλεξανδρούπολης (σ.σ να δούμε πόσα διόδια θα βάλουν).
Τι βλέπουμε λοιπόν; H «Nova(rtis) Macedonia» γίνεται η νέα πραγματικότητα και το ξεπούλημα συνεχίζεται.
του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/2