Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H “μόδα” των στρατιωτικών drone εξαπλώνεται παγκοσμίως – Το πρώτο χτύπημα στην Ινδία

Το Νέο Δελχί ανέφερε την πρώτη στην ιστορία επίθεση που δέχτηκε από drone, το οποίο ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε σε αεροπορική βάση υψίστης ασφαλείας στο Κασμίρ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν τη στιγμή όπου η ινδική κυβέρνηση είχε συνάντηση με κορυφαίους πολιτικούς από την περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων για συνομιλίες.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για δύο ελαφρά τραυματισμένους στρατιώτες από την επίθεση που σημειώθηκε στη νότια πόλη του Τζάμου. Ειδικοί ερευνητές κατέφθασαν στην αεροπορική βάση, η οποία σημειωτέον λειτουργεί και ως αεροδρόμιο για την πολιτική αεροπορία.

Entire J&K Including Pakistan Controlled Kashmir Part of India - New  Chinese Map

Με πράσινο χρώμα το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ – Με κίτρινο χρώμα το ινδικό κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ

Η μία από τις δύο βόμβες δημιούργησε τρύπα στην οροφή κτιρίου ενώ η άλλη εξερράγη σε ανοιχτό χώρο μέσα στη βάση, που απέχει δεκατέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Πακιστάν. Οι δύο αυτοσχέδιες  “βόμβες” ρίχτηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, εξήγησαν οι αξιωματούχοι ενώ χαρακτήρισαν τις εκρήξεις ως “χαμηλής ισχύος”.

Η αστυνομία και το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Lashkar-e-Taiba, (LeT), η οποία έχει έδρα στο Πακιστάν.

Αργότερα, μέσα στην ίδια ημέρα, δύο ακόμα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα εθεάθησαν να πετούν πάνω άλλη στρατιωτική βάση της Ινδίας στο Τζάμου, με τους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον τους. Το 2002, η δεύτερη βάση είχε δεχτεί επίθεση ενόπλων με ορμητήριο το Πακιστάν. Ο απολογισμός ήταν 23 νεκροί, ανάμεσά τους πέντε στρατιώτες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ινδίας, στρατηγός Μπιπίν Ραουάτ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αποκάλυψε ότι στρατιωτικοί επιστήμονες έχουν ήδη αναπτύξει αντίμετρα, ωστόσο παραδέχτηκε πως η τεχνολογία drone αποτελεί απειλή.

Το Νέο Δελχί εντόπισε για πρώτη φορά τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα σε μεθοριακά κρατίδια, όπως το Παντζάμπ, το 2019, κατηγορώντας το Πακιστάν πως τα χρησιμοποιεί για να εφοδιάζει με όπλα τους αντάρτες ή για κατασκοπεία.

 

Πηγή: The Independent/Radio France Internationale

Toυ ειδικού συνεργάτη

Shares