Κυριακή , 14 Απριλίου 2024

H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine». Οπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα που τηρούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.

Η διατροφή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια και θα μπορούσε να τεθεί στο επίκεντρο για την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής περιορίζονταν συνήθως σε μικρό δείγμα και σε χαμηλό αριθμό περιπτώσεων άνοιας.

Η μελέτη

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολιβερ Σάνον από το πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ανέλυσαν δεδομένα 60.298 ατόμων από τη βρετανική βιοϊατρική βάση δεδομένων Biobank, που είχαν ολοκληρώσει μια διατροφική αξιολόγηση. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια, εκτιμώντας τον πολυγονιδιακό κίνδυνο, δηλαδή όλα τα διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Στην έρευνα δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του πολυγονιδιακού κινδύνου για άνοια και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να υποδηλώνει πως παραμένει η συσχέτιση της τήρησης της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από τον ατομικό γενετικό κίνδυνο για άνοια.

Ωστόσο αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής και γενετικής ως προς τον κίνδυνο άνοιας, καθώς και έρευνα σε μεγαλύτερο εύρος πληθυσμών για να προσδιοριστεί το πιθανό όφελος.

newsbreak
Shares