Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

H Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα ανοίξει για το κοινό μετά από 2.000 χρόνια

Ανοίγει για το κοινό μετά 2.700 χρόνια η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Ισραήλ.

Ανοίγει για το κοινό μετά 2.700 χρόνια η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Ισραήλ. Ο βιβλικός χώρος θα ανασκαφεί και θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο. Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων και το Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ, ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε οι ανασκαφής στην ιστορική περιοχή της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ στην Ιερουσαλήμ.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανασκαφή από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων θα επιτρέψει την πλήρη έκθεση της περιοχής, στο πλαίσιο επίσημης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σε πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα ανοίξει για τους τουρίστες, ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και θα κορυφώνεται στα χνάρια του Δυτικού Τείχους.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ στο Ισραήλ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ.

 

Η ιστορία της Κολυμβήθρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από τη Βίβλο, η Κολυμβήθρα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια. Αποτελούσε μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, ενώ πιστεύεται ότι εκείνη την εποχή η Κολυμβήθρα χρησίμευε και ως ένα τελετουργικό λουτρό, πριν ανέβει κάποιος μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Το 1880, η περίφημη επιγραφή του Σιλωάμ αποκαλύφθηκε σκαλισμένη σε τοίχο μέσα στη σήραγγα του νερού δεκάδες μέτρα πριν την πισίνα. Η επιγραφή φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και είναι χαραγμένη στα αρχαία εβραϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πάροδο των ετών έχουν αναπτυχθεί πολλές παραδόσεις γύρω από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα το σημείο, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αρχαιολογικών αποστολών από όλο τον κόσμο.

Το 1867, ο Τσαρλς Γουόρεν ανακάλυψε έναν αγωγό νερού που ξεκινούσε από την πηγή Γιων και κατέληγε μέσα στο λόφο, απ’ όπου ένα φρεάτιο οδηγούσε επάνω, στην Πόλη του Δαβίδ.

Στη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανοαμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Εφ Τζέι Μπλις και τον Έι Σι Ντίκι αποκάλυψε μερικά από τα σκαλιά της. Στη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Καθλίν Κένιον έκανε ανασκαφές στην τοποθεσία. Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ διεξήγαγε ανασκαφή στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το 2004.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares