Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

H Κίνα στηρίζει τους Ταλιμπάν – Γιατί;

Το πάγωμα των αφγανικών κεφαλαίων στο εξωτερικό ουσιαστικά ήταν η βασική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αστραπιαία κατάκτηση του Αφγανιστάν από το φονταμενταλιστικό κίνημα. Η τραγική οικονομική κατάσταση της οικονομίας στο Αφγανιστάν, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους των τραπεζών, τη διαρκή υποτίμηση του νομίσματος και την ξηρασία που προκάλεσε έλλειψη τροφίμων, ουσιαστικά ήγειρε αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Ταλιμπάν να διασφαλίσουν ακόμα και την επιβίωση του πληθυσμού. Η δωρεά 31 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα ουσιαστικά προσφέρει μία βαθιά ανάσα.

Το Πεκίνο δεσμεύεται για παροχή σίτου, φαρμάκων και τριών εκατομμυρίων εμβολίων εναντίον του κορονοϊού, με αντιστάθμισμα τη διακοπή των δεσμών των Ταλιμπάν με τις εξτρεμιστικές δυνάμεις. Η ανακοίνωση της βοήθειας από τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Μι, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με τους ομόλογούς του των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και του Ιράν, είναι ουσιαστική βοήθεια για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο που ακολουθεί.

china economy

Οι Ταλιμπάν άλλωστε φρόντισαν εξ’ αρχής να εκφράσουν την προτίμηση τους για την ενίσχυση των δεσμών με το Πεκίνο, τονίζοντας πως η Κίνα θα αποτελέσει τον βασικό εταίρο τους για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αν και μία τέτοια κίνηση φαίνεται λογική για τους Ταλιμπάν, λόγω των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων, η σπουδή του Πεκίνου να αγκαλιάσει το φονταμενταλιστικό κίνημα είναι εντυπωσιακή. Από την πρώτη στιγμή της αμερικανικής αποχώρησης, τα κρατικά μέσα της Κίνας κάλυπταν με θετικό τρόπο την επικράτηση της φονταμενταλιστικής ισλαμικής οργάνωσης, επικεντρώνοντας την κριτική τους στη Δύση και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ότι συμβαίνει.

One belt one road dromos metaxiou kina china

Το Αφγανιστάν αποτελεί πλέον ένα σημαντικό σταθμό στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» που δρομολογεί η Κίνα, ώστε να κυριαρχήσει οικονομικά με τις επενδύσεις της σε υποδομές και τεχνολογία. Ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να καταλαβαίνει τις στοχεύσεις της Κίνας – ακόμα και να τις αποδέχεται, λόγω της εγγύτητας με το Αφγανιστάν και τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. Για εκείνον αρκεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγκιστρώθηκαν από το Αφγανιστάν.

Οι αρχικές ανησυχίες του Πεκίνου για μία ανασύσταση των ιστορικών δεσμών των Ταλιμπάν με τους Ουιγούρους αυτονομιστές στην Κίνα ανήκουν στο παρελθόν. Το νέο ταλιμπανικό καθεστώς είναι πλέον διατεθειμένο να ανταλλάξει την ιδεολογική συγγένεια του με τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, μπροστά στην οικονομική σύνδεση του με την Κίνα. Πλέον οι βάσιμες ανησυχίες βρίσκονται στην πλευρά των Ουιγούρων, ακόμα και εκείνους που ζουν στο Ταλιμπάν κι ανησυχούν πως η Κίνα σκοπεύει να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα τις διαβόητες επιχειρήσεις της, πέρα από τα σύνορα της πλέον.

κείμενο Ηλίας Τασόπουλος

Shares