Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H Ινδία μπαίνει δυναμικά στην “κούρσα” ναυπήγησης αεροπλανοφόρων για τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού

Καθώς το αεροπλανοφόρο της Ινδίας INS Vikrant, το πρώτο που ναυπηγήθηκε εξ ’ολοκλήρου στη χώρα, το INS Vikrant, ετοιμάζεται να δοκιμαστεί στη θάλασσα, νωρίς στις αρχές του 2021, μεγάλη είναι η συζήτηση για το κατά πόσο η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο αεροπλανοφόρο, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται συνεχώς η παρουσία της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό.

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα άμυνας στην Ινδία, ο απόστρατος αντιναύαρχος Σεκτάρ Σίνχα, πιστεύει πως ένα τρίτο αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να ενισχύσει το ινδικό πολεμικό ναυτικό σε ότι αφορά στην “καλύτερη επιτήρηση του Ινδικού Ωκεανού” και να παρέχει βοήθεια σε “χώρες που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο.”

Ο Σίνχα εξήγησε ο φυσιολογικός κύκλος επισκευών και συντήρησης για ένα πλοίο αυτού του τύπου είναι εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσο το ένα βρίσκεται σε κατάσταση συντήρησης, τα άλλα δύο θα μπορούν να αναπτύσσονται για περιπολίες.

Όταν ρωτήθηκε για σύγκριση ανάμεσα στις δυνατότητες των ινδικών αεροπλανοφόρων με εκείνες των κινέζικων, αντιναύαρχος είπε ότι σκοπός του Νέου Δελχί δεν είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα.

Η Κίνα διαθέτει ήδη δύο ενεργά αεροπλανοφόρα και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο στάδιο της ναυπήγησης δύο ακόμα. Το Πεκίνο εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την κατασκευή του τρίτου και τέταρτου αεροπλανοφόρου του στα ναυπηγεία Τζιανγκάν στη Σαγκάη, τα οποία σύμφωνα τον Τύπο της χώρας θα μπορούσαν να τεθούν σε υπηρεσία μέχρι το 2025. Πέρυσι, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να διαθέτει δέκα αεροπλανοφόρα μέχρι το 2049.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία”Make In India” or “Atmanirbhar Bharat”, υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η ναυπήγηση του INS Vikrant αποκλειστικά από ινδικά χέρια. Αυτή τη στιγμή, το κύριο αεροπλανοφόρο της χώρας είναι το INS Vikramaditya, ένα τροποποιημένο σκάφος κλάσης Kiev που αποσύρθηκε από τη Ρωσία το 1996.

Με το ΙΝS Vikrant η Ινδία θα εισέλθει στο “κλαμπ” των χωρών που διαθέτουν εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρα. Μέχρι σήμερα μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Κίνα έχουν τη δυνατότητα για ναυπήγηση αεροπλανοφόρων βάρους 40.000 τόνων και βαρύτερα. Το INS Vikrant αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία στα τέλη του 20121 ή στις αρχές του 2022.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

Shares