Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

H ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδος-ΕΕ φέρνει κοινή ναυτική δύναμη φύλαξης

Τα κοινά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων σαν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου φέρνουν μια ισχυρή αμυντική συμμαχία έναντι των τουρκικών απειλών στη Μεσόγειο


Αποφασίστηκε από αιγυπτιακής πλευράς η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει μέρος της ενέργειας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος θα εξαχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αίγυπτος συμφώνησε και θα ξεκινήσει ένα σύστημα διασύνδεσης ηλεκτρικής καλωδίωσης (EWIS) μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω Ελλάδας με επένδυση 3,56 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπος.

Το έργο θα εξάγει καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μέρος της ενέργειας και θα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος σε ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο έρχεται ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης μακροπρόθεσμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης με πράσινη ενέργεια. Το σχέδιο αποτελείται από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ο John Kardys, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Copelouzos, ο οποίος θα υλοποιήσει το έργο, δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου για το κλίμα, ότι το έργο καταδεικνύει τη στρατηγική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σήμερα, η οποία είναι σύμφωνη με τις φιλοδοξίες της για ανεξαρτησία, όσον αφορά τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις επιπτώσεις του στην άφιξη του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επισημαίνεται ότι η Ευρώπη στοχεύει στην επίτευξη ανεξαρτησίας όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης λόγω του γεγονότος ότι το έργο είναι 100% πράσινο.

Ο κ. Καρδής πρόσθεσε ότι η χωρητικότητα της γραμμής που θα συνδέει την Αίγυπτο και την Ελλάδα θα φτάσει περίπου τα 3000 μεγαβάτ και θα συμβάλει στον ευρωπαϊκό στόχο του προτύπου FIT 55 και την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αναγκάζοντας την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές και τρόπους της πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στροφή προς την πράσινη ενέργεια και μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό αέριο.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares