Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

H επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” έβγαλε την Κίνα από τον τεχνολογικό λήθαργο στον στρατιωτικό τομέα

Τη Δευτέρα συμπληρώθηκε η 30η επέτειος από την έναρξη της επιχείρησης “Καταιγίδα της Ερήμου”, όταν μία συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτείων εισέβαλλε στο Ιράκ.

Ο πόλεμος του Κόλπου προκάλεσε τριάντα χρόνια χάους και αναταραχών στην πάλαι ποτέ ισχυρή χώρα της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, ήταν ένα “απότομο ξύπνημα” για τη στρατιωτική ηγεσία της Κίνας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος του Κόλπου υπήρξε μία “ψυχολογική πυρηνική επίθεση” κατά του Πεκίνου. Στη στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας προβλήθηκαν και δοκιμάστηκαν τακτικές και όπλα νέου τύπου όπως βομβαρδισμοί ακριβείας, καθοδήγηση από δορυφόρους, αναχαίτιση πυραύλων, επιθέσεις αέρος – εδάφους για την καταστροφή αρμάτων μάχης, ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, βομβαρδιστικά στελθ και συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών στο πεδίο της μάχης, χωρίς δυνατότητα υποκλοπής από τον εχθρό.

Desert Storm: A Look Back > U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE > Story

O Τζώρτζ Μπους ο Πρεσβύτερος κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα 

Το γεγονός βοήθησε την Κίνα να ξεκινήσει αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη γεφύρωση του κενού ανάμεσα στη στρατιωτική ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο εκσυγχρονισμός επιτεύχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα το Πεκίνο να θεωρείται από την Ουάσινγκτον “στρατηγική απειλή”.

F-15C Eagles fly over Kuwait

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 Eagle και Northrop F-5

Η επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σηματοδότησε την ανάδειξη μίας επανάστασης στα οπλικά συστήματα και απέδειξε το πόσο πίσω βρισκόταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός. Το τελευταίο αυτό γεγονός, υποστηρίζουν οι ειδικοί, πυροδότησε εκείνη την εποχή στην Κίνα την αγωνία και το άγχος σχετικά με την οχύρωση και ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Pin by Karen Wierengo on Desert Storm | History war, Map, Army day

Επιχειρησιακός χάρτης της “Καταιγίδας της Ερήμου”

Ο Νι Λεξιόνγκ είναι ειδικός σε θέματα ενόπλων δυνάμεων με έδρα τη Σαγκάη. Ο ίδιος θεωρεί ότι “η επιχείρηση ‘Καταιγίδα της Ερήμου’ έδειξε στην Κίνα πως πρέπει να διεξάγεται ένας πόλεμος και ανάγκασε τη στρατιωτική ηγεσία να αφήσει το στάδιο του μηχανοκίνητου πολέμου για να περάσει κατευθείαν σε εκείνο που απαιτεί την ανάπτυξη τεχνολογιών της πληροφορίας. Η κινεζική στρατιωτική ηγεσία αντιλήφθηκε το πόσο πίσω ήταν σε σχέση με τους Αμερικανούς τόσο σε επίπεδο στρατηγικής θεωρίας, σύνθεσης του στρατεύματος, όπλων και εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο  τεχνολογιών πληροφορικής.”

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

Shares