Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

H Αυστρία σθεναρά κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στο αμυντικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι αυστριακές αρχές αντιτίθενται στη συμμετοχή της Άγκυρας στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ε.Ε.) μετέδωσε πρόσφατα το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv.

Η Βιέννη βλέπει αρνητικά το επίσημο αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στο Μόνιμο Πλαίσιο Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structure Cooperation – PESCO) ήδη από τον Μάιο, σύμφωνα με το δίκτυο.

Το σχετικό δημοσίευμα:

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/austria-opposes-turkeys-bid-to-join-eu-military-project/

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας  Κλώντια Τάνερ εξήγησε πως η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια εισδοχής για τρίτες χώρες.

Verteidigungsministerin Tanner auf Corona-Virus positiv getestet | Dunav.at

Η αυστριακή υπουργός Άμυνας 

Ένα κράτος εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να “μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες της Ένωσης και (πρέπει) να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε η  Τάνερ. “Δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. σχετικά με βασικά ζητήματα άμυνας και ασφάλειας”, πρόσθεσε η υπουργός.

H συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα: 

https://www.welt.de/politik/ausland/article232699653/Oesterreich-gegen-Mitarbeit-der-Tuerkei-bei-EU-Verteidigungspolitik.html

Το PESCO άρχισε να περιλαμβάνει χώρες εκτός Ένωσης πέρυσι για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, κατά το Euractiv, το οποίο επικαλέστηκε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα. Η συμμετοχή από τρίτες χώρες επικεντρώνεται επίσης στη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Μπορέλ.

EU foreign policy chief Josep Borrell: 'The UK will be considered as a third country' - Talking Europe

Ο Τζοζέπ Μπορέλ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί επίσης από τρίτες χώρες να προσφέρουν ουσιαστική αξία στο στρατιωτικό έργο, όπως προβλέπει συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όπως αναφέρει προηγούμενο δημοσίευμα του Euractiv.

Το σχετικό δημοσίευμα: 

https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/eu-seals-accord-to-let-third-countries-join-future-joint-military-projects/

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares