Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Γυρνούν την πλάτη τους χώρες στη Κίνα

Άλλη μια χώρα, η Ονδούρα μπροστά στο συμφέρον της, γύρισε την πλάτη στην Ταϊβάν και έπεσε στην αγκαλιά της Κίνας.

Η Ονδούρα θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, ανήγγειλε την Τρίτη η πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, η Σιομάρα Κάστρο, απόφαση που συνεπάγεται τη de facto διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

Η πρόεδρος Κάστρο, η οποία ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2022, είχε αναφερθεί στην ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, όμως πέρυσι τον Ιανουάριο ανακάλεσε, δηλώνοντας πως «ελπίδα» της ήταν να διατηρήσει τη σχέση ανάμεσα στην χώρα της και την Ταϊβάν. Μάλιστα, παρών στην τελετή ορκωμοσίας της ήταν εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Γουίλιαμ Λάι.

Όμως, όλα άλλαξαν την 1η Ιανουαρίου, όταν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας συναντήθηκε με τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Σιε Φανγκ στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Ένα μήνα αργότερα, η Ονδούρα ανακοίνωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος.

Το Πεκίνο είχε ήδη χρηματοδοτήσει με πάνω από 300 εκατ. δολάρια άλλο φράγμα στην Ονδούρα, που εγκαινίασε το 2021 ο τότε πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

 

Το παιχνίδι της Κίνας
Η Κίνα αυξάνει την πίεση για να μειώσει το διεθνές αποτύπωμα της Ταϊβάν, νήσου που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της και θεωρεί πως δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει διακρατικές σχέσεις.

Αν η Ονδούρα πράγματι αποκτήσει σχέσεις με την Κίνα, οι χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι περιορίστηκε να αναφέρει πως βρίσκεται στη «διαδικασία κατανόησης» της κατάστασης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 

newsIT.gr

Shares