Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γουάινσταϊν: Φυλάκιση 23 ετών για τον κινηματογραφικό παραγωγό για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση…

Καταδικάστηκε ο Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική παρενόχληση βοηθού του και βιασμό μιας άλλης γυναίκας- Η καταδίκη του θεωρείται μια μεγάλη νίκη για το κίνημα #MeToo


Ποινή φυλάκισης 23 ετών επιβλήθηκε στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

O 67χρονος πρώην κινηματογραφικός παραγωγός κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό μιας γυναίκας και την έντονη παρενόχληση που άσκησε σε μια άλλη για στοματικό έρωτα. Η τελευταία περίπτωση αφορά στη βοηθό του Μίριαμ Χάλεϊ.

Σε περίπτωση που συνδυάζονταν οι ποινές των δύο αδικημάτων, η ποινή φυλάκισης θα ήταν, στον μεγαλύτερο βαθμό, για τον Γουάινσταϊν στα 29 χρόνια.

Τουλάχιστον 100 γυναίκες έχουν κατηγορήσει δημοσίως τον πρώην παντοδύναμο άνδρα του κινηματογράφου.

Όπως αποδεικνύεται, από τις γυναίκες που κατέθεσαν, ο Γουάινσταϊν εκμεταλλευόταν το όνειρο για καριέρα στην ηθοποιία και με υποσχέσεις επιχειρούσε βιαίως να δελεάσει νεαρές να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις.

Η καταδίκη Γουάινσταϊν έρχεται ως τελική βοή στην ήδη κατεστραμμένη καριέρα του, ενώ θέτει οριστικό τέλος στην παντοδυναμία του ως το τρομερό παιδί του αμερικανικού κινηματογράφου.

Κι αν στο παρελθόν η ζωή του ήταν μέσα στη δόξα -με ταινίες του όπως το Pulp Fiction και το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» κατέκτησε συνολικά 81 Όσκαρ, όμως πλέον θα αναγκαστεί να την περιορίσει σε ένα κελί φυλακών στη Νέα Υόρκη, που αναμένεται ότι θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης.

Η καταδίκη του θεωρείται μια μεγάλη νίκη για το κίνημα #MeToo.

Σοκάρουν οι καταθέσεις έξι γυναικών – Πώς γνώρισαν τον παραγωγό

Η πρώην βοηθός παραγωγού στην κινηματογραφική εταιρεία του Γουάινσταϊν αποκάλυψε ότι ο καταδικασθείς την υποχρέωσε, το 2006, στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, να προχωρήσει σε στοματικό έρωτα.

Η Μίριαμ Χάλεϊ γνώρισε τον άνδρα το 2004, στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «The Aviator», ενώ στη συνέχεια εργάστηκε πάνω σε ένα σόου της τηλεόρασης που ξεκίνησε ο Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη.

Η Χάλεϊ αφότου είχε αρνηθεί πολλές φορές να υποκύψει, συμφώνησε να τον συναντήσει σε ένα από τα διαμερίσματά του, στο Σόχο, στο Μανχάταν.

«Δεν κράτησε πολύ ώρα, με παρενοχλούσε όμως σεξουαλικά, ήταν σκληρό. ”Όχι, όχι, όχι” έλεγα, εκείνος όμως επέμενε. Ήταν υπερβολικά πιεστικός και μου ασκούσε ψυχολογικό εκβιασμό. Με ανάγκασε να του κάνω στοματικό έρωτα», αποκάλυψε η γυναίκα.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις

Η ηθοποιός Τζέσικα Μαν έπεσε θύμα βιασμού από τον παντοδύναμο παραγωγό, το 2013, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Η Μαν γνώρισε τον Γουάινσταϊν σε πάρτι στο Λος Άντζελες, όταν ήταν 25 ετών. Εκείνος την προσέγγισε, δίνοντάς της συμβουλές για καριέρα ηθοποιού.

Μάλιστα, επιχείρησε να την ενθουσιάσει λέγοντάς της ότι θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Κάτι τέτοιο όμως έμεινε μόνο σαν υπόσχεση.

Μετά την πρώτη σεξουαλική επίθεση, η Μαν διατήρησε μια σχέση με τον παραγωγό ταινιών, ωστόσο έγινε αποδέκτης άλλων δύο επιθέσεων τα επόμενα χρόνια.

Ο δικηγόρος του Γουάνσταϊν, Ντέιμον Κερόνις, περιέγραψε τη σχέση της ηθοποιού με τον παραγωγό ως μια σχέση αγάπης, ενώ στάθηκε σε ένα μήνυμα που είχε στείλει η Μαν το 2017.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια…

Η ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς «Σοπράνος» κατηγόρησε τον Γουάνσταϊν για βιασμό μέσα στο διαμέρισμά της, στην περιοχή Γκράμερσι Παρκ, το 1993. Η Αναμπέλα μίλησε για πρώτη φορά για τον εφιάλτη που έζησε το 2017.

Άργησε να αποκάλυψει το θρίλερ που έζησε, δεν μίλησε στην αστυνομία, οπότε οι παρενοχλήσεις από τον κινηματογραφικό παραγωγό συνεχίστηκαν.

Η Σκιόρα έγινε γνωστή από την υποψηφιότητά της στα βραβεία Emmy για τον ρόλο της ως Gloria Trillo στη σειρά «The Sopranos».

Η φήμη της όμως εξαπλώθηκε σημαντικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τις ταινίες «Ο πυρετός της ζούγκλας» και «Το χέρι στην κούνια»

«Μου πρότεινε τρίο και αρνήθηκα»

Στα θύματα του Γουάινσταϊν και η σχεδιάστρια κοστουμιών Ντον Ντάνινγκ, η οποία αποκάλυψε το 2017 ότι ο παραγωγός την παρενόχλησε ενώ την πίεσε να συμμετάσχει σε τρίο μαζί του.

Η Ντάνινγκ γνώρισε το 2004 τον Γουάνσταϊν, τότε που ήταν 24 ετών και ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Εκείνος την κάλεσε σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Η γυναίκα πίστευε ότι θα γίνονταν συζητήσεις που θα αφορούσαν στην υποκριτική, όταν όμως άνοιξε την πόρτα είδε τον παραγωγό με ένα μπουρνούζι, ενώ από μέσα ήταν γυμνός.

Όταν άρχισαν να μιλούν, ο Γουάνσταϊν τής πρότεινε ρόλο με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε τρίο. Εκείνη το αρνήθηκε και έφυγε από το δωμάτιο.

«Όλα ξεκίνησαν από ένα μπαρ»

Η Ταράλ Γουολφ, που μεγάλωσε στο Λονγ Άιλαντ, γνώρισε τον παραγωγό το 2005 ενώ εργαζόταν σε μπαρ του Μανχάταν. Ονειρό της; να γίνει ηθοποιός…

Γνώρισε τον Γουάνσταϊν όταν πήγε για παραγγελία στο τραπέζι του ιδιοκτήτη του κέντρου στο οποίο καθόταν ο ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ. Ο τελευταίος την τράβηξε από τον ώμο και την έσυρε σε ένα απομονωμένο σημείο του κέντρου διασκέδασης.

Παρά το γεγονός ότι η Γουόλφ έδειξε δυσφορία στον εργοδότη της, εκείνος αδιαφόρησε και διευκόλυνε τον Γουάνσταϊν κλείνοντας την πόρτα.

Ο Γουάνσταϊν αυνανιζόταν μπροστά της, μέχρι που η νεαρή κοπέλα το έβαλε στα πόδια για να γλιτώσει.

Η Γουολφ τον ξανασυνάντησε στο δωμάτιό του. Τότε ο Γουάνσταϊν ακινητοποίησε τα χέρια της κοπέλας, ξαπλώνοντας επάνω της.

Παγιδευμένη στο μπάνιο…

Στα 22 της χρόνια, το 2012, η Λόρεν Γιούνγκ γνώρισε τον Γουάινσταϊν σε γεύμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Όσκαρ.

Την επόμενη χρονιά προσκαλέστηκε μαζί με μια φίλη της από τον Γουάινσταϊν ώστε να συζητήσουν πάνω σε ένα σενάριο με θέμα τη ζωή της.

Ο παραγωγός ζήτησε από τις δύο γυναίκες να ανέβουν στο δωμάτιό του, με την Γιουνγκ να καταλήγει παγιδευμένη στο μπάνιο και τον Γουάινσταϊν να μην την αφήνει να φύγει, κλειδώνοντας την κεντρική πόρτα.

Ο παραγωγός, στη συνέχεια, αυνανιζόταν με το ένα χέρι και με το άλλο έβγαλε το φόρεμα της ηθοποιού. Εκσπερμάτισε στο πάτωμα.

Τα μηνύματα διασήμων μετά τη δικαστική απόφαση

Διασημότητες και ακτιβιστές χαιρέτισαν την ετυμηγορία σε βάρος του Γουάινστιν.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το κίνημα Times Up, σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν συνιστά «μια νέα εποχή για τη δικαιοσύνη». «Η ετυμηγορία των ενόρκων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο για την πρόοδο που έχει επιτευθεί από τότε που οι γυναίκες οι οποίες έσπασαν τη σιωπή τους για τον Γουάινστιν προκάλεσαν ένα ασταμάτητο κίνημα», τόνισε.

Η ηθοποιός Ροζάνα Αρκέτ, η οποία υποστηρίζει ότι αντιστάθηκε στις σεξουαλικές προτάσεις του Γουάινσταϊν, εξέφρασε μέσω του Twitter την ευγνωμοσύνη της στις «θαρραλέες γυναίκες που κατέθεσαν και στους ενόρκους» που κατάφεραν να δουν την αλήθεια μέσα από «τη βρόμικη τακτική της υπεράσπισης». «Θα αλλάξουμε τους νόμους στο μέλλον ώστε τα θύματα βιασμού να ακούγονται και να μην δυσφημούνται ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους να καταγγέλλουν τον βιασμό τους», πρόσθεσε.

«Μολονότι είναι απογοητευτικό το ό,τι το σημερινό αποτέλεσμα δεν αποκαλύπτει την αλήθεια, δεν αποδίδει την πλήρη δικαιοσύνη που αξίζουν τόσες πολλές γυναίκες, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα είναι πλέον για πάντα γνωστός ως καταδικασμένος, κατά συρροή αρπακτικό», ανέφερε εξάλλου η ομάδα Silence Breakers, που αποτελείται από πρόσωπα που έχουν κατηγορήσει τον πρώην παραγωγό.

«Ας συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να στηρίζουμε τους επιζώντες, από τα δικαστήρια μέχρι τις σχολικές αίθουσας και το Κογκρέσο», προέτρεψε μέσω του Twitter η ηθοποιός Ντόμινικ Χατ, που κατηγορεί και αυτή τον Γουάινσταϊν για σεξουαλική επίθεση εναντίον της.

 

πρωτο θεμα

Shares