Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Goldman Sachs – Βουτιά-σοκ στα κέρδη 58% σε σχέση με ένα χρόνο πριν για τον τραπεζικό τιτάνα της Wall Street

Η Goldman Sachs ανέφερε απότομη πτώση στα κέρδη της την Τετάρτη, καθώς οι συναλλαγές και οι εμπορικές συμφωνίες που αποτελούν βασικό μέρος των εργασιών της μεγάλης τράπεζας στερεύουν. Ο τιτάνας της Wall Street αισθάνθηκε επίσης τον πόνο μίας μείωσης σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην αξία των καταναλωτικών και κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων του.

 

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Επιπλέον, η Goldman είδε τα έσοδα της από την επενδυτική τραπεζική να μειώνονται κατά περίπου 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση κερδών της, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Τα έσοδα από συναλλαγές μειώθηκαν επίσης κατά 14%. Συνολικά, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 58% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η Citigroup και η Morgan Stanley είδαν επίσης μείωση των κερδών τους, η Goldman ανέφερε τη μεγαλύτερη πτώση των ομολόγων της.

Η εταιρεία απέφερε 3,08 δολάρια ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο από 3,16 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με το FactSet. Η Goldman είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα μέχρι στιγμής που χάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή.

 

David Solomon123

Αυτό σηματοδοτεί τα χειρότερα τριμηνιαία κέρδη από τις αρχές του 2020, κατά τη διάρκεια της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Η κακή έκθεση πιθανότατα θα αυξήσει τον έλεγχο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο David Solomon, ο οποίος υφίσταται πίεση να επιβλέπει τη συρρικνούμενη καταναλωτική δραστηριότητα της τράπεζας.

«Τα αποτελέσματά μας επηρεάστηκαν από το απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα από τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος συνδυασμός επιχειρήσεών μας», δήλωσε ο Solomon στην κλήση κερδών της Goldman την Τετάρτη το πρωί. «Τα επίπεδα δραστηριότητας σε πολλούς τομείς της επενδυτικής τραπεζικής κυμαίνονται κοντά στα χαμηλά της δεκαετίας και οι πελάτες διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό μια στάση με λιγότερο ρίσκο κατά τη διάρκεια του τριμήνου».

Ωστόσο, υπάρχουν «πράσινοι βλαστοί» που αναδύονται στις M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές), είπε ο Solomon. «Σίγουρα ο τομέας αισθάνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι έως οκτώ εβδομάδων από ό,τι νωρίτερα μέσα στη χρονιά», είπε. «Γνωρίζω ότι αυτό το επίπεδο των χαμηλών 10 ετών της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας δεν θα είναι το φυσιολογικό σε μελλοντική βάση».

Ο Solomon ανέφερε ότι η εκκαθάριση της δραστηριότητας καταναλωτικού δανεισμού της τράπεζας θα απελευθερώσει κεφάλαιο και χρόνο για να επικεντρωθεί εκ νέου στις προσπάθειες που αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της τράπεζας. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι αναλυτές με αυτήν την εκτίμηση.

David Solomon111

«Έχουμε εντυπωσιαστεί πολύ από την εκτέλεση και το όραμα της διοίκησης όσον αφορά την καταναλωτική πλευρά της [Goldman Sachs]», δήλωσε ο David Wagner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors, την Τετάρτη. «Η αδυναμία εκτέλεσης σε αυτό το μέτωπο μας οδήγησε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες στην εταιρεία, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα διατήρησης των εργαζομένων στο μέλλον καθώς η πίστη στον David Solomon θα μπορούσε να χαθεί».

Ο 61 ετών Solomon δεν έχει μιλήσει για ένα πιθανό σχέδιο διαδοχής κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη.

Η μετοχή της Goldman Sachs (GS) υποχώρησε στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αλλά διέγραψε τις προηγούμενες απώλειες και διαπραγματεύτηκε σχεδόν 0,9% υψηλότερα μετά την κλήση.

Shares