Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Goldman Sachs: Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Η Goldman εκτιμά ότι ζήτηση για «μαύρο χρυσό» θα μειωθεί περαιτέρω – Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο


Κατά 10 δολάρια, και συγκεκριμένα στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, μείωσε την εκτίμησή της για την τιμή του brent στο δ’ τρίμηνο η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται εν μέρει την πιθανότητα επιβολής περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στην Κίνα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, κάνει λόγο και για «έλλειψη σαφήνειας» στο σχέδιο της G7 για πλαφόν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

«Η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί για τα μελλοντικά θεμελιώδη μεγέθη, λόγω του σημαντικού κρουσμάτων Covid στην Κίνα και της έλλειψης σαφήνειας εκ μέρους της G7 σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών», ανέφεραν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Τζέφρι Κάρι, προσθέτοντας ότι περισσότερα lockdown στην Κίνα θα ισοδυναμούσαν με τις μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που επέβαλε ο ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η κατάσταση στην Κίνα
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στο Πεκίνο —μια ημέρα αφού ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός από τον Μάιο— και ότι επιβεβαιώθηκαν 27.095 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 2.365 με συμπτώματα και 24.730 ασυμπτωματικά.

Σε τηλεκπαίδευση καλούνται και πάλι από σήμερα οι μαθητές σχολείων σε πολλές συνοικίες του Πεκίνου μετά την έκκληση που έκαναν οι αρχές στους κατοίκους ορισμένων από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς τα κρούσματα της COVID τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε εθνικό επίπεδο γνωρίζουν αύξηση.

Όπως μεταδίδει το CNBC, oι οικονομολόγοι της Goldman πρόσθεσαν ότι η πιθανότητα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει τη ζήτηση ακόμη περισσότερο.

Mειώνουμε τις προσδοκίες μας για τη ζήτηση της Κίνας κατά 1,2 [εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα] για το τρίμηνο (σε 14,0 mb/d), αναμένοντας νέα lockdown από εδώ και στο εξής», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ζήτηση αργού από την Κίνα υπολείπεται των προσδοκιών της Goldman για τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα.

«Απογοητευμένοι» οι επενδυτές
Οι τιμές του αργού παρουσίασαν έντονη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξήθηκαν σε περισσότερα από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση, και στη συνέχεια υποχώρησαν σε περίπου 90 δολάρια το βαρέλι μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για την προσφορά υποχωρούν, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων από την Κίνα και το ενισχυμένο δολάριο. Συγκεκριμένα, το brent διαπραγματεύεται γύρω στα 87 δολάρια το βαρέλι, με πτώση άνω του 1%.

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω της Goldman συνέβαλαν επίσης οι υψηλότεροι από τον αναμενόμενο όγκοι παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μόλις δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ. «Οι επενδυτές είναι απογοητευμένοι από τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ροές παραγωγής και εξαγωγών από τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, παράλληλα με το ανώτατο όριο τιμών της G-7, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμά της.

Πηγή: newmoney.gr

Shares