Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΓΚΡΙΝΙΑ και ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ στον ΣΥΡΙΖΑ: “Φάγαμε ΧΑΣΤΟΥΚΙ γιατί ξεχάσαμε τη μεσαία τάξη”…

Το χαστούκι από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ζαλίζει στελέχη και βουλευτές του κόμματος, που εντοπίζουν τεράστιο πρόβλημα στρατηγικής και εκκωφαντική αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να αντιληφθεί την κατάσταση.Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα την περασμένη Κυριακή, πολλά παράγοντες του κόμματος ετοιμάζονται να απευθύνουν έκκληση, είτε με εισηγήσεις, είτε και με δημόσιες τοποθετήσεις, προκειμένου η ηγεσία να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις.

Τα στελέχη αυτά, που δεν γοητεύονται από τις αναλύσεις της Κουμουνδούρου περί «λαϊκής» ψήφου και εκτιμούν ότι η προεκλογική ρητορική του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους «πολλούς», απέτυχε παταγωδώς, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση «χάρισε» ουσιαστικά τη μεσαία τάξη στη ΝΔ. Εντυπωσιάστηκαν δε αρνητικά με την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής και στην κεντρική επιτροπή της Δευτέρας, στη μεσαία τάξη. Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Τσίπρας είτε απέφυγε επιμελώς, είτε δεν έδειξε να καταλαβαίνει το όλο ζήτημα. «Η φράση ‘‘είμαστε με τους πολλούς’’ δεν σηματοδοτεί τίποτα, άλλωστε οι πολλοί μίλησαν και μας είπαν όχι» επισημαίνουν, επιμένοντας ότι η κοινωνική απεύθυνση του πρωθυπουργού πρέπει να έχει ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

«Επιτρέψαμε στη ΝΔ να κερδίσει τη μεσαία τάξη, όταν είναι εκείνη, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ την είχαν καταστρέψει στην αρχή της κρίσης» σημειώνει έμπειρο στέλεχος, θεωρώντας ότι ο κ. Τσίπρας κάνει ολέθριο λάθος να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και να μην έχει σχέδιο για την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τα στρώματα αυτά. Εκτιμούν δε ότι ο πρωθυπουργός έχει πέσει και εδώ θύμα όσων από το κόμμα λένε πως σημασία έχει τι κάνουν οι λαϊκές γειτονιές και, μεταξύ άλλων, επικρίνουν την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία εμφανίστηκε να αδιαφορεί για την ήττα και να επικεντρώνει την προσοχή της στην εκλογική συμπεριφορά των λαϊκών συνοικιών.

«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε και ηγεμόνευσε επειδή συγκίνησε και εξέφρασε τη μεσαία τάξη» σημειώνουν, τονίζοντας ότι αυτά τα κοινωνικά στρώματα είναι και τα πολυπληθέστερα στην Ελλάδα και καθορίζουν τις πολιτικές ισορροπίες.

«Ακόμα κι όσοι δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη, αλλά πιο χαμηλά, θέλουν να νιώθουν ότι θα ενταχθούν σε αυτή, ενώ και κάποιο που είναι πιο πάνω, αρέσκονται να τους θεωρούν μέρος της μεσαίας τάξης» λένε με νόημα, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τη σημασία και τη φόρτιση, που προκαλεί στον Έλληνα η σχετική κοινωνική κατάταξη.

Η κριτική πάντως δεν αφορά μόνο στον κ. Τσίπρα, ούτε κομματικές ομάδες, που έχουν τέτοιες ιδεολογικές προσεγγίσεις, όπως η ομάδα των «53» και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει ακολουθήσει μία πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. «Εξαντλήσαμε τους μεσαίους και τους φτωχοποιήσαμε και μετά τους δίναμε επιδόματα» παραδέχονται, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά την στρατηγική του για τις κοινωνικές ισορροπίες.

Shares