Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

“Γκρεμοτσακίζεται” η τουρκική λίρα – Άρον άρον τρέχουν να αγοράσουν χρυσό οι Τούρκοι

Κατρακυλά η τουρκική λίρα, σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ η ισοτιμίας της με το δολάριο


Οι Τούρκοι συνεχίζουν να αγοράζουν σαν τρελοί χρυσό, ακόμη και μετά την απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανανεώσει την οικονομική διοίκηση της χώρας πριν από δύο εβδομάδες, ανέφερε το Bloomberg.

Οι Τούρκοι επενδυτές λιανικής αύξησαν τα αποθέματά του σε χρυσό από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τριπλασιάζοντας το επίπεδο του 2019, δήλωσε το Bloomberg την Παρασκευή.

Οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσωπεύουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο διογκώθηκε φέτος αφού η κυβέρνηση δημιούργησε έναν συνεχή δανεισμό μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Οι αγορές του πολύτιμου μετάλλου εμποδίζουν τη μείωση του ελλείμματος καθώς ένας νέος υπουργός Οικονομικών και διοικητής κεντρικής τράπεζας εργάζονται για την εφαρμογή φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων.

«Βλέπουμε σταθερή ζήτηση από τοπικούς επενδυτές για χρυσό ακόμη και σε υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές – τα μη ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τη ζήτηση», δήλωσε ο Doğukan Çiçek, στέλεχος ανάπτυξης επιχειρήσεων της Troy Precious Metals στην Κωνσταντινούπολη. , σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Τούρκοι δεν σταματούν να αγοράζουν χρυσό και ξένο νόμισμα – οι καταθέσεις συναλλάγματος στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε 228 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι Τούρκοι πρόσθεσαν 3,94 δισεκατομμύρια δολάρια στις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα τις δύο εβδομάδες έως τις 20 Νοεμβρίου, δήλωσε το Bloomberg.

Η λίρα υποχώρησε στο ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο στις 6 Νοεμβρίου.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares