Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γκουτέρες: Το 2023 να αποκατασταθεί η ειρήνη στον κόσμο μας

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως κάθε νέο έτος είναι μια στιγμή αναγέννησης, «σκουπίζουμε τις στάχτες του παλιού έτους και προετοιμαζόμαστε για μια πιο φωτεινή μέρα»


«Το 2023, ας θέσουμε την ειρήνη στο επίκεντρο των λόγων και των πράξεών μας. Μαζί, ας κάνουμε το 2023 μια χρονιά που η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη ζωή μας, στα σπίτια μας και στον κόσμο μας» προτρέπει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το 2023, ας θέσουμε την ειρήνη στο επίκεντρο των λόγων και των πράξεών μας. Μαζί, ας κάνουμε το 2023 μια χρονιά που η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη ζωή μας, στα σπίτια μας και στον κόσμο μας» διαμηνύει ο Γκουτέρες.

 

Στην αρχή του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως κάθε νέο έτος είναι μια στιγμή αναγέννησης, «σκουπίζουμε τις στάχτες του παλιού έτους και προετοιμαζόμαστε για μια πιο φωτεινή μέρα», όπως προσθέτει χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τονίζει πως το 2022, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κυριολεκτικά σάρωσαν τις στάχτες. «Από την Ουκρανία έως το Αφγανιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού, οι άνθρωποι άφησαν τα ερείπια των σπιτιών και των ζωών τους αναζητώντας κάτι καλύτερο. Σε όλο τον κόσμο, εκατό εκατομμύρια άνθρωποι βρισκόταν σε κίνηση, απομακρυνόμενοι από πολέμους, πυρκαγιές, ξηρασίες, φτώχεια και πείνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει για το 2023 την ανάγκη για ειρήνη, τώρα περισσότερο από ποτέ. «Ειρήνη ανάμεσά μας, μέσω του διαλόγου για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ειρήνη με τη φύση και το κλίμα μας, για να οικοδομήσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Ειρήνη στο σπίτι, έτσι ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ειρήνη στους δρόμους και στις κοινότητές μας, με πλήρη προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειρήνη στους χώρους λατρείας μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις του άλλου. Και ειρήνη στο διαδίκτυο, απαλλαγμένο από ρητορική μίσους και κακοποίηση» υπογραμμίζει.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares