Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Γιατροί ζήτησαν από τον Πούτιν να σταματήσει να εμπαίζει τον Ναβάλνι

Ρώσοι γιατροί ζήτησαν από τον Πούτιν να σταματήσει να εμπαίζει τον Ναβάλνι και να του παράσχει ιατρική περίθαλψη

Ρώσοι γιατροί με ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του ζητούν να σταματήσει τον εμπαιγμό σε βάρος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση για δέκατη φορά στη διάρκεια της μέχρι τώρα κράτησής του στις φυλακές στην περιοχή Βλαντίμιρ, και να του παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη.

Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στη σελίδα του ιατρού Αλεξάντρ Βανιουκόφ στο Facebook και στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Meduza.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι συνθήκες κράτησης και η εξωτερική όψη του Αλεξέι Ναβάλνι προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τη ζωή και την υγεία του. Η άρνηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ρωσικών Φυλακών να παραδώσουν στον κρατούμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης φάρμακα, απειλεί άμεσα την υγεία και τη ζωή του Ρώσου πολίτη Αλεξέι Ναβάλνι.

“Από ιατρικής απόψεως είναι προφανές ότι ο Αλεξέι δεν έχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη σε επαρκή βαθμό, ενώ η κράτησή του στην απομόνωση αντενδείκνυται εντελώς για την κατάστασή του.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι , απαιτούμε να σταματήσουν να βάζουν τον Αλεξέι στην απομόνωση, απαιτούμε να έχει πρόσβαση σε πολιτικούς γιατρούς και με την ύπαρξη ενδείξεων, να νοσηλευθεί σε κανονικό νοσοκομείο για να υποβληθεί σε πλήρεις εξετάσεις και θεραπεία” αναφέρεται στην επιστολή. Παράλληλα οι γιατροί στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους κρατούμενους.

Την επιστολή υπέγραψαν 36 γιατροί, οι περισσότεροι από τη Μόσχα.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Ναβάλνι, που εκτίει ποινή φυλάκισης στην αποικία κρατουμένων Νο6 στην πόλη Μελέχοβο στην περιοχή Βλαντίμιρ, εστάλη για δέκατη φορά στην απομόνωση.

Ο δικηγόρος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Βαντίμ Κόμπζεφ δήλωσε ότι ο Ναβάλνι είναι άρρωστος. “Δυστυχώς, το βακτηριολογικό όπλο δούλεψε. Ο Ναβάλνι είναι αυτή τη στιγμή στην απομόνωση με πυρετό, ρίγη και βήχα. Προσπαθούμε να του στείλουμε φάρμακα”, έγραψε χθές ο Κόμπζεφ.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στις φυλακές στην περιοχή Βλαντίμιρ από τον Ιούνιο του 2022. Του επιβλήθηκαν πρόσθετες τιμωρίες μόλις ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο τη δημιουργία σωματείου των κρατουμένων αμφισβητώντας τους όρους κράτησής του. Μεταξύ των αφορμών με βάση τις οποίες ο Ναβάλνι εστάλη στην απομόνωση, ήταν ότι δεν είχε κουμπώσει την στολή του, η άρνηση να πλύνει έναν τοίχο, ότι δεν φορούσε το πάνω μέρος της στολής του φυλακισμένου, η απρεπής εκφορά λόγου και ότι δεν πήγαινε να πλυθεί την ακριβή ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NovayaGazeta.Europe

Shares