Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα; Από που προέρχεται το έθιμο…

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου. Ο μύθος λέει ότι κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασής Του.

Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι με αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βέβαια, έδειξε απορημένος, και είπε στη Μαγδαληνή ότι εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που ήταν, θα γίνονταν κόκκινα.

Τα αυγά όντως έγιναν κόκκινα, και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος. Το γεγονός αυτό καταγράφεται στο Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα. Το συγκεκριμένο μοναστήρι χτίστηκε το 1885 από τον Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ΄ και τους αδελφούς του εις μνήμη της μητέρας του, αυτοκράτειρας Μαρίας, και βρίσκεται στη Γεθσημανή.

Μέσα στο ναό του μοναστηριού και πάνω από το τέμπλο του ιερού βήματος υπάρχει μεγάλη τοιχογραφία όπου παρουσιάζεται η Μαρία Μαγδαληνή μπροστά στον Τιβέριο Καίσαρα και του χαρίζει ένα κόκκινο αυγό.

Μια άλλη άποψη, ωστόσο, αναφέρει ότι πρόκειται για εβραϊκό έθιμο που υιοθέτησαν και οι χριστιανοί.

Η παράδοση θέλει τα αυγά που βάφονται κόκκινα τη Μ. Πέμπτη να διατηρούνται 40 ημέρες εκτός ψυγείου, χωρίς να παρουσιάσουν καμία αλλοίωση, αν δε τα «διαβάσει» ο παπάς, διατηρούνται για έναν ολόκληρο χρόνο.

pontos-news.gr

Shares