Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

Γιατί το Πεκίνο στέλνει “γέρικα μαχητικά” για να δοκιμάσει την αεράμυνα της Ταϊβάν;

Η χρήση των γηρασμένων αεροσκαφών J-7 από τον κινέζικο στρατό τον περασμένο μήνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για την παράλληλη ανάπτυξη των δεύτερης γενεάς μαχητικών μαζί με πιο σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα.

Στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για την πιθανότητα τα αεροσκάφη να έχουν μετατραπεί σε drone, τα οποία προσφέρουν έναν οικονομικό τρόπο για να τελειοποιηθούν οι ασκήσεις μάχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, (ΛΑΣ), και να δοκιμασθεί η ανταπόκριση της Ταϊβάν. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι μπορεί επίσης να ήταν ένας τρόπος διαπίστωσης εάν όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της νησιωτικής χώρας έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία. 

Η “άσκηση περικύκλωσης της νήσου”, στις 17 Ιουνίου, περιελάμβανε τέσσερα  μαχητικά J-7, τα οποία αποτελούν την κινεζική έκδοση των σοβιετικών MiG-21 της δεκαετίας του 1960 και είναι γνωστά ως “μαχητικά παππούδες” στην Ταϊβάν. Επρόκειτο δε για την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν σε μια τέτοια επιχείρηση, από την έναρξή τους, το 2016.

Taiwan calls for US commitment as China turns up heat - Nikkei Asia

To διάγραμμα απεικονίζει αερομαχία, (στο σημείο x), τον περασμένο Μάρτιο

Πιο σύγχρονα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο μαχητικών αεροσκαφών J-16 πολλαπλών ρόλων και ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου Y-8, μπήκαν επίσης στη ζώνη αναγνώριση της αεράμυνας της νήσου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης της ηπειρωτικής χώρας, η Κίνα μετέτρεψε χιλιάδες μαχητικά δεύτερης γενεάς εκτός λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των J-7, σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, (UAV).

Πηγή κοντά στον ΛΑΣ δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ότι ορισμένα J-7 έχουν μετατραπεί σε στόχους drone επειδή οι εικόνες διατομής του ραντάρ τους είναι παρόμοιες με εκείνες των εγχώριας κατασκευής αεριωθούμενων αεροσκαφών, (Indigenous Defense Fighter – IDF) της Ταϊβάν και των F-16 που παράγονται στις ΗΠΑ, με σκοπό πιθανώς την πρόκληση σύγχυσης στην αντιαεροπορική άμυνα. 

1 pilot killed after 2 Taiwan F-5E fighter jets collide in mid-air | Taiwan News | 2021-03-22 16:52:00

Μαχητικά F-5E της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν 

Ούτε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ούτε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν κατέστησαν σαφές αν τα τέσσερα J-7 που συμμετείχαν στο fly-past του περασμένου μήνα ήταν UAV ή όχι. Η στρατιωτική πηγή επέμεινε ότι είχαν δοκιμαστεί και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί για να ελέγξει τις αντιδράσεις τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν όσο και της κοινής γνώμης στο νησιωτικό κράτος. 

Τον Μάρτιο, η Ταϊβάν καθήλωσε τα πολεμικά της αεροσκάφη για ελέγχους ασφαλείας. Από το μέτρο εξαιρέθηκαν τα αεροπλάνα που ήταν σε αποστολές περιφρούρησης ή σε αποστολές ετοιμότητας μάχης. Είχε προηγηθεί η απώλεια  δύο πιλότων σε συντριβή δύο μονοθέσιων μαχητικών F-5E στα νότια παράλια του νησιού. Ήταν το τρίτο θανατηφόρο ατύχημα εντός έξι μηνών, που αφορούσε σε εν ενεργεία πολεμικά αεροπλάνα. 

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!