Παρασκευή , 29 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί ο Πάουελ αφήνει στο… κενό την αγορά ομολόγων

Ο Πάουελ έχει “διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική ευελιξία”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν


Ο Τζερόμ Πάουελ έχει την αγορά ομολόγων ακριβώς εκεί που θέλει: χωρίς βεβαιότητες για τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σενάριο που δίνει στον πρόεδρο της Fed και στους συναδέλφους του το περιθώριο να προσαρμόσουν γρήγορα την πολιτική τους τους επόμενους μήνες, καθώς τα οικονομικά δεδομένα διαμορφώνονται, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την πιθανή αναταραχή της μεγαλύτερης αγοράς σταθερού εισοδήματος στον κόσμο.

Ο Πάουελ δήλωσε σε ομιλία του την Παρασκευή στο Γουαϊόμινγκ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει και πάλι σε σύσφιξη, αν χρειαστεί, για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Για τους επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι εκθέσεις όπως τα μηνιαία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας και ότι θα είναι δύσκολο να αναδειχθεί νικητής στη μάχη μεταξύ των ταύρων και των αρκούδων στην αγορά ομολόγων.

Ο Πάουελ έχει “διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική ευελιξία”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έκλεισε την εβδομάδα λίγο πάνω από το 4,2%, αφού άγγιξε το 4,36% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν χάσει 1,3% αυτό το μήνα μέχρι την Πέμπτη, αφήνοντάς τα ελαφρώς χαμηλότερα για το 2023, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

Υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της αγοράς ομολόγων σχεδόν 18 μήνες αφότου η Fed ξεκίνησε τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, όπως η JPMorgan Asset Management και η TCW Group, βλέπουν μια ευκαιρία να ενισχύσουν τα ανοδικά στοιχήματα με τις αποδόσεις αναφοράς να δοκιμάζουν ανοδικά. Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που αναμένει ότι η σωρευτική σύσφιξη της Fed και το άλμα περίπου μισής μονάδας από τον Ιούνιο στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα πυροδοτήσει ύφεση και θα καταστήσει αναπόφευκτες τις μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Εν τω μεταξύ, με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται ανθεκτικός και τις ΗΠΑ να αυξάνουν την έκδοση κρατικών ομολόγων, τα hedge funds στρέφονται σε short τοποθετήσεις. Και ο Μπιλ Ντάντλεϊ, πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης και τώρα συνεργάτης του Bloomberg Opinion, λέει ότι υποψιάζεται ότι “η αγορά των ομολόγων που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχει τελειώσει”.

Είναι ένα σκηνικό που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά για τους επενδυτές ότι τα οικονομικά δεδομένα θα είναι το κλειδί για να μαντέψουν την πορεία της Fed και την αξία στην αγορά ομολόγων. Οι διαπραγματευτές swaps αποτιμούν μια πιθανότητα περίπου δύο τρίτων ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Νοέμβριο μετά από μια πιθανή παύση τον επόμενο μήνα.

Η πρώτη κρίσιμη ανακοίνωση έρχεται με τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Αύγουστο. Η μέση πρόβλεψη είναι για συνεχή ψύξη της αγοράς εργασίας, την οποία η Fed εξακολουθεί να θεωρεί υπερβολικά σφιχτή. Πριν συγκεντρωθούν στις 19-20 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν επίσης μια νέα μέτρηση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών.

“Η αγορά βρίσκεται σε ένα παράθυρο όπου τα δεδομένα είναι δευτερεύοντα και πρόκειται για την αναμονή του Σεπτεμβρίου και αυτό ξεκινά με την έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή”, δήλωσε ο Τζακ ΜακΙντάιρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management. Σε αυτό το σημείο, η πορεία του πληθωρισμού και των μισθών “επηρεάζει περισσότερο από την προσφορά την κατεύθυνση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων”.

Η Τίφανι Γουάιλντινγκ, οικονομολόγος της Pacific Investment Management Co. προειδοποίησε τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα ότι “δεν είναι αδιανόητο” η Fed να κάνει παύση για λίγο και στη συνέχεια να αυξήσει τις αυξήσεις το 2024, εάν ο καταναλωτής και η οικονομία παραμείνουν ανθεκτικοί.

Ένα άλλο βασικό μέρος της συζήτησης είναι ότι πολλοί επενδυτές αξιολογούν κατά πόσον οι διαρθρωτικές δυνάμεις έχουν αλλάξει στην οικονομία σε τέτοιο βαθμό ώστε το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο πολιτικής της Fed να έχει αυξηθεί. Η συζήτηση αυτή είναι ένας άλλος καταλύτης πίσω από την πρόσφατη άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.

Τι λέει το Bloomberg Economics…

“Εάν οι μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων πλήξουν την οικονομία προς το τέλος του τρέχοντος έτους – όταν το Bloomberg Economics προβλέπει ύφεση – το επιχείρημα ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι χαμηλό θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος”.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares