Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γιατί ο Μητσοτάκης στέλνει τα γερμανικά τεθωρακισμένα στον Έβρο

Τα εξοπλιστικά ήταν ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Σολτς. Η συμφωνία Ringtausch για τα Marder που θα πάνε Έβρο και οι γερμανικές προτάσεις για Leopard και Lynx

κείμενο Βίκυ Σαμαρά

 

Αν και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ήταν χλιαρός στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για τα ενεργειακά, στο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του, ο κ. Σολτς δεν φρόντισε μετά την Αθήνα να επισκεφθεί και την Άγκυρα και δεν τήρησε τις παροδοσιακές γερμανικές απόλυτα ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το θέμα που ενδιέφερε βέβαια κυρίως το Γερμανό καγκελάριο δεν ήταν τα ελληνοτουρκικά, αλλά η συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής (Ringtausch) 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 , σοβιετικής κατασκευής που θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, και τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Βερολίνο, καθώς έτσι θα εκπληρώσει μεν τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, αλλά αφού δε θα στείλει απευθείας τεθωρακισμένα στο Κίεβο θα μπορεί να επικαλεστεί απέναντι στη Ρωσία ότι δεν έχει καταστεί “εμπόλεμο μέρος”.

Η γερμανική ευγένεια του Σολτς και η αποκάλυψη Μητσοτάκη για τα Marder

Η συμφωνία αυτή όμως φέρεται επίσης να μην ενθουσιάζει την Άγκυρα, εξ ου και ο κ.Σόλτς ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο εάν θα ήταν πρόβλημα για το Βερολίνο η εγκατάσταση των Marder στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται. Ούτε τη ζητάμε. Αυτό δεν το κάναμε ούτε στα άλλα οπλικά συστήματα που παραδώσαμε τα τελευταία χρόνια και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και αυτή θα ήταν μια παράξενη στάση. Επομένως, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και δεν θέλω να χρειαστεί να απαντήσω”, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Επανέλαβε επίσης ότι: “Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι.”

Ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πολύ καθαρή -όπως είπε – στάση του Καγκελάριου Σολτς, ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.

“Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του Καγκελαρίου, για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Έχει απόλυτο δίκιο ο Καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας. Όμως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο. Διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση αυτή του κ.Μητσοτάκη προκάλεσε αντιδράσεις από την Ελληνική Λύση, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, που έθεσαν το ερώτημα γιατί τα Marder δεν θα σταλούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου βρισκόταν τα BMP-1 που παραχωρούνται στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για ένα κενό ισχύος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα υποχωρεί στις τουρκικές πιέσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

 

Ομολογία Μητσοτάκη: Τα Marder θα πάνε στον Έβρο – Επιβεβαιώθηκε ο Βελόπουλος για αποστρατιωτικοποίηση νησιών

“Τα τεθωρακισμένα πάνε όπου κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις”

Κυβερνητικές πηγές απαντούσαν λακωνικά ότι “τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα σταλούν όπου κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις”. Πληροφορίες άλλωστε ανέφεραν ότι τα BMP-1 που παραχωρούνται στην Ουκρανία δεν ήταν κρίσιμα για την άμυνα των νησιών και επί της ουσίας ήταν παροπλισμένα, ενώ αντίθετα τεθωρακισμένα είναι απαραίτητα στον Έβρο, όπου βρίσκονται εξάλλου και τα Leopard που διαθέτει η χώρα.

Η Αθήνα έχει εξάλλου ξεκαθαρίσει στους συμμάχους ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας, όπως οι S300, και συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, όπως οι TORM1, δεν θα φύγουν από την Ελλάδα. Οπότε με τα παλιά BMP-1 κάνει και εκείνη το χρέος της στη Συμμαχία, χωρίς να θεωρούν στις Ενοπλες Δυνάμεις ότι αποδυναμώνεται η άμυνα των νησιών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση όταν είχε αποκαλυφθεί από τον κ.Σολτς η συμφωνία “Ringtausch” είχε επικαλεστεί πως “ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί”. Σε αυτή τη δήλωση πατά τώρα η αντιπολίτευση για να επικρίνει την αποστολή των Marder στον Έβρο.

Από την πλευρα του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου εξαρχής είχαν καταγγείλει ότι τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και ότι σε σχέση με τα BMP – 1 (τα οποία όμως παραδέχονται ότι έχουν προβλήματα) έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό.

Η Τουρκία βεβαίως είχε βάλει στο στόχαστρο και την παρουσία τεθωρακισμένων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο του αφηγήματος περί αποστρατιωτικοποίησης και μάλιστα είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις για υποτιθέμενη μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο.

Η δήλωση Μητσοτάκη πως τα Μarder θα πάνε στον Έβρο μπορεί επομένως να ερμηνευθεί και ως μία “κίνηση καλής θέλησης” ή επιχείρημα προς τους συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν στέλνει τεθωρακισμένα στα νησιά, αλλά ταυτόχρονα μία απειλή προς την Τουρκία ότι η ελληνική άμυνα στ χερσαία σύνορα θα ενισχυθεί, ενώ τα νησιά προστατεύονται από τα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και με Leopard

Οι Γερμανοί πάντως δεν ενδιαφέρονται μόνο για την κυκλική ανταλλαγή των BMP-1 με τα Μarder. Εξάλλου και παλιότερα η γερμανική πλευρά είχε προτείνει την παραχώρηση Marder “πακέτο” με Leopard.

Ενώ πριν από δέκα περίπου ημέρες η γερμανική εφημερίδα Welt αναφέρθηκε σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της WELT η KMW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες”. Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, αναφέρει μόνο ότι “οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2, ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα”.

Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας ανέφερε επίσης ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW και ο γερμανικός εξοπλιστικός όμιλος Rheinmetal ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx τον επόμενο χρόνο.

Δεν ετέθη πάντως χθες στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς (τουλάχιστον όχι δημοσίως) το παλαιότερο αίτημα της κυβέρνησης στο Βερολίνο να σταματήσει την πώληση όπλων στην Τουρκία και ιδίως την παράδοση αναγκαίων εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια.

Η Γερμανία εξάγει εξαρτήματα για υποβρύχια, αντίστοιχα με τα ελληνικά όπως το Παπανικολής, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα.

Σημειωτέον ότι προεκλογικά οι Πράσινοι, που μετέχουν σήμερα στη γερμανική κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σόλτς, ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ να σταματήσει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Shares