Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Γιατί είναι δύσκολο να επιβληθεί και νέο καθολικό lockdown-Τι αναφέρουν διεθνείς αναλυτές…

Ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων ανησυχεί τους επενδυτές αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική…

Ένα δίμηνο ή τρίμηνο lockdown κοστίζει έως και 3% του ΑΕΠ ανά μήνα, οπότε ακόμη και τα πλουσιότερα έθνη του πλανήτη δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν. Αυτό ανέφεραν διεθνείς αναλυτές μιλώντας στο CNBC, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν απίθανο να επιβληθούν καθολικά lockdown ακόμη και αν υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Η κατάσταση που επικράτησε το Μάρτιο είναι απίθανο να επαναληφθεί, δήλωσε η Suresh Tantia, αναλύτρια της APAC CIO της Credit Suisse, την Πέμπτη στο «Street Signs» του CNBC. Τότε ήταν που ο ρυθμός των κρουσμάτων άρχισε να εντείνεται στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων ανησυχεί τους επενδυτές … αλλά νομίζω ότι η βασική διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, αυτή τη φορά είναι απίθανο να δούμε μια διακοπή δραστηριότητας της παγκόσμιας οικονομίας», είπε.

«Αν κοιτάξετε τις αγορές του Μαρτίου, καταγράφτηκε sell off όχι λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό, ήταν κυρίως επειδή η παγκόσμια οικονομία πάγωσε», πρόσθεσε η Tantia. «Αυτό προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Αρκεί να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε τον Μάρτιο… Νομίζω ότι οι αγορές θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα.»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τις οικονομικές του προβλέψεις, προειδοποιώντας ότι τα οικονομικά των κρατών θα επιδεινωθούν σημαντικά καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Υπολογίζει τώρα μια συρρίκνωση ύψους 4,9% στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2020, χαμηλότερη από την πτώση 3% που προέβλεψε τον Απρίλιο.

Σε χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης, το ΔΝΤ αναμένει ότι τα εκτεταμένα lockdown θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από το CNBC/insider.gr

Shares