Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Γιατί η Ιταλία ήταν εναντίον της Ελλάδας και υπέρ του Κεμάλ στη Μικρασιατική εκστρατεία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί η Ιταλία ήταν εναντίον της Ελλάδας και υπέρ του Κεμάλ στη Μικρασιατική εκστρατεία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μνημόνιο Τουρκίας- Κυβέρνησης Τρίπολης ενεργοποίησε την ελληνική διπλωματία προς την κατεύθυνση και της Ρώμης. Μήπως η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει και πολλά απο την Ιταλία στο γεωπολιτικό πεδίο;

Όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή “Η Ιταλία στο χρόνο” της διαδικτυακής τηλεόρασης “Ανιχνεύσεις” web tv μετά απο τις πρώτες δεκαετίες δημιουργίας του Ιταλικού κράτους, οι σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας στον 20ο αιώνα ήταν συγκρουσιακές.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών ήταν ανταγωνιστικά και η εξωτερική πολιτική της Ρώμης υπονόμευε, πάντοτε, την ελληνική. Με αποκορύφωμα τον Α! Π.Π. οπότε η Ιταλία επεδίωξε με διπλωματικούς ελιγμούς να μην μπεί η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Entente για να μην έχει γεωπολιτικά οφέλη τα οποία υπέβλεπε η Ρώμη. Η ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών πρέπει να κάνει την Αθήνα προσεκτική στην αναζήτηση υποστήριξης απο την Ιταλία. Μπορεί κατά την αποικιοκρατική της εξάπλωση στη Λιβύη το 1911 η Ιταλία να ήρθε αντιμέτωπη με την Τουρκία, λίγο αργότερα, όμως, το 1921-22 η Ιταλία συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Κεμάλ στη Μικρά Ασία.

Δείτε την εκπομπή στην οποία συμμετέχουν: Αγγελική Σφήκα Θεοδοσίου, πρώην καθηγήτρια Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ελευθερία Μαντά, καθηγήτρια Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

anixneuseis.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares