Σάββατο , 1 Απριλίου 2023
Τελευταία Νέα

Γιατί η 21η Μαΐου κερδίζει έδαφος για την κάλπη

Στη γραμμή των απαντήσεων σε όλα τα επίπεδα και ερωτήματα της κοινωνίας, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κινείται η κυβέρνηση, στρέφοντας το βλέμμα της στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να αναλύσει παρεμβάσεις και μέτρα για την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός, που ολοκληρώνοντας τη διήμερη παρουσία του σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησε με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες λεπτομέρειες της δημόσιας παρέμβασής του, θα αναπτύξει τις δικλείδες ασφάλειας, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές.

“Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Και για αυτό απομακρύνθηκαν και οι Διοικήσεις των Οργανισμών, που φέρουν ευθύνη για την μη αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Είναι διαχρονικά ζητήματα μιας νοοτροπίας της Ελλάδας που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας…Υπήρξαν τομείς και πυρήνες που η σύγκρουσή μας, επέφερε καρπούς. Υπήρξαν άλλοι που δεν τα καταφέραμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ουσία είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να μιλάμε με γενναιότητα και ευθύνη και κυρίως να βάζουμε τα ζητήματα στις σωστές τους διαστάσεις”, ήταν το σήμα που εξέπεμψε αργά χθες το βράδυ (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένει τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων που…τρέχουν μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών (οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να προκαλούν προβληματισμό, καθώς καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας) η πολιτική οπτική είναι εστιασμένη και στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία συνεδρίαση μονοθεματική, την οποία θα απασχολήσουν οι εξελίξεις ως προς τη διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με τα όποια άλλα θέματα, όπως, για παράδειγμα, την αύξηση στον κατώτατο μισθό να τοποθετούνται σε…σκηνικό ερχόμενης εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα αποτελέσει την επόμενη δημόσια παρέμβασή του, μετά την ανάρτηση της Κυριακής και τη “συγγνώμη” προς τους συγγενείς των θυμάτων. “Θα τα εξετάσουμε όλα, χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, με την όποια συζήτηση ή πολύ περισσότερο απόφαση για το χρόνο της πρώτης εθνικής κάλπης του 2023, να καθυστερεί ακόμα.

“Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Είναι κάτι που δεν τον απασχολεί, τουλάχιστον αυτές τις μέρες. Η προτεραιότητα του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, η έννοια του πρωθυπουργού και όλων μας ήταν στον εντοπισμό των αγνοουμένων, την αναγνώριση των σορών, την περίθαλψη των τραυματιών, την άμεση διαχείριση των συνεπειών του τραγικού δυστυχήματος. Οι προτεραιότητες αυτή την ώρα είναι αλλού και όχι στην ανακίνηση ή στην ανακοίνωση πολιτικών ζητημάτων.

Στην ώρα τους ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλα αυτά”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου είναι αυτό που…κερδίζει έδαφος, εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα…τραβήξει την κουρτίνα των πολιτικών εξελίξεων.

Του Δημήτρη Γκάτσιου/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares