Τρίτη , 2 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Γιατί φοβούνται οι Τούρκοι τον νέο Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν

Τον γύρο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, έκανε η είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν αγνόησε τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσπάθεια του «Σουλτάνου» να μιλήσει προσωπικά με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Η πληροφορία επιβεβαιώνει την απόφαση που έχει πάρει ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ να σφίξει το χαλινάρι στον Τούρκο πρόεδρο.

Γράφει η Βασιλική Πολύζου

Με τη στάση του, ο Μπάιντεν επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν, ότι ο διορισμός του Μπρετ ΜακΓκουρκ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκάλεσε αναταράξεις στην Άγκυρα και ανασφάλεια στον Ερντογάν. Ο ΜακΓκουρκ είχε υπηρετήσει στο ίδιο πόστο, από το 2015 έως το 2018, όταν παραιτήθηκε, επειδή διαφωνούσε με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος των Τούρκων προκαλείται από την παρουσία του Λόιντ Όστιν στο υπουργείο Άμυνας. Ο στρατηγός που συμμάχησε με τους Κούρδους της Συρίας κατά των τζιχαντιστών αποτελούσε κόκκινο πανί για τον Ερντογάν επειδή θεωρούσε ο τελευταίος ότι ήταν δική του έμπνευση, η υπόσχεση, για ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, σε μία λωρίδα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτές οι δύο παρουσίες είναι που προβληματίζουν τον «Σουλτάνο» και γι’ αυτό θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να περιορίσει την αμερικανική παρεμβατικότητα και να γίνουν οι συζητήσεις πάνω στη γερμανική ατζέντα, η οποία παραδοσιακά ήταν φιλοτουρκική.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares