Τετάρτη , 3 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Γιατί δεν κινδυνεύουν με προφυλάκιση οι ανήλικοι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη

Στον ανακριτή ανηλίκων δίνουν σήμερα όλα τα στοιχεία για την άγρια και αποτρόπαιη επίθεση στο σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια, οι δυο ανήλικοι (15 και 17 ετών) αδελφοί από το Περιστέρι, αντιμετωπίζοντας την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Οι δυο ανήλικοι δράστες της επίθεσης στο μετρό της ομόνοιας κατά του σταθμάρχη , αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του ανακριτή ανηλίκων, με κεντρικό μοχλό τρία πράγματα:

-Επιχειρήματα περί πρόκλησης εκ μέρους του σταθμάρχη του Μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους του , η οποία μεν δεν αποτυπώνεται σε βίντεο, αλλά κατά την άποψή τους στοιχειοθετείται από νέο βίντεο που ήρθε χθες στο φως (opentv). Σε αυτό απεικονίζεται ο σταθμάρχης να έχει βγει από τον συρμό από άλλη πόρτα από τους δυο ανήλικους και να απευθύνεται σε αυτούς που κινούνται να φύγουν. Τότε ο μικρότερος γυρνά και του πετάει ένα αναψυκτικό. Ο σταθμάρχης κινείται προς το μέρος του και τότε παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδελφός και αρχίζει ο ανελέητος ξυλοδαρμός του.

-Με ξεκάθαρα διατυπωμένη τη συγνώμη και με αίτημα να συναντηθούν μαζί του και να το εκφράσουν και τον ίδιο. Η μεταμέλειά τους είναι δεδομένη διεμήνυσε ο συνήγορός τους Κων/νος Δημόπουλος, εκ αρχής οι δυο ανήλικοι ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκφράσουν και στον ίδιο δια ζώσης.

– Με απεικόνιση ακόμα και μηνυμάτων σύμφωνα με τα οποία ο πανικός τους οδήγησε να φύγουν από το σημείο και εκπεφρασμένη τη βούληση να εμφανιστούν στον εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο τους.

Πώς το περιγράφουν

Τα δυο αδέλφια, προέρχονται από μια χωρισμένη μεν αλλά συγκροτημένη οικογένεια από το Περιστέρι, με μητέρα δημόσια υπάλληλο που είναι διαρκώς στο πλευρό τους. Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και είναι καλοί μαθητές ενώ δεν είχαν δώσει δείγματα, επισήμως καταγεγραμμένης, παραβατικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ανήλικοι περιγράφουν το περιστατικό λέγοντας ότι αφετηρία ήταν η – κατ΄ αυτούς – προσβλητική αναφορά του ελεγκτή, για τον οποίο, όπως λένε, δεν γνώριζαν πως είχε τέτοιο ρόλο. Άλλωστε και ο ίδιος είπε πως την παρατήρηση την έκανε ως πολίτης . Σε αυτό που φέρονται να επιμένουν είναι ότι αφενός τους είπε “έτσι κάνετε στο σπίτι σας;”, γεγονός που ήχησε αρνητικά στα αυτιά τους και δεύτερον πως “έκανε χειρονομία στο μάγουλο του μικρότερου αδελφού”. Αναφέρουν δε πως είχαν διάθεση αποχώρησης και έτσι ερμηνεύουν την κίνηση να του πετάξουν τα κουτάκια με τα αναψυκτικά. Όσον αφορά την μετέπειτα στάση τους (που καταγράφονται στο βίντεο) ζητούν συγνώμη.

Όχι προφυλάκιση

Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετωπίζουν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος. Eπιπλέον, ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της απείθειας, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα στην Αστυνομία.

Πάντως η δίωξη που τους ασκήθηκε είναι μεν σε βαθμό κακουργήματος αλλά όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας όπως σχημάτισε την δικογραφία η ασφάλεια, αλλά πιο ελαφρύ αδίκημα. Έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης, που θα πρόβαλλε ως ισχυρότερο ενδεχόμενο αν το αδίκημα ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πώς εντοπίστηκαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η αστυνομία εντόπισε μέσω του facebook τoυς δύο ανήλικους. Κι αυτό γιατί τα πρόσωπα των δύο αγοριών, ηλικίας 15 και 17 ετών, φαίνονταν καθαρά στο βίντεο και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί αναζήτησαν τους λογαριασμούς αυτών και των φίλων τους στο facebook. Ετσι έγινε η ταυτοποίηση και η σύλληψή τους.

Ο ειδικός φρουρός

Καθοριστικές για το έργο της αστυνομίας ήταν και οι συνομιλίες ανάμεσα στη μητέρα των ανηλίκων και τον ειδικό φρουρό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία . Οι συζητήσεις ήρθαν στο φως έπειτα από την άρση απορρήτου που έγινε στο τηλέφωνο της μητέρας η οποία είχε οικογενειακές σχέσεις με τον αστυνομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μία συνομιλία η μητέρα των αγοριών φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως “κατέβηκαν” όλα τα μηνύματα των ανηλίκων από το facebook και το instagram, ενώ εκείνος φέρεται να της απαντά πως οι αρμόδιες Αρχές μπορούν και τώρα να τα εντοπίσουν. Στη δεύτερη επαφή, η γυναίκα φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως κάποιος παρακολουθεί το σπίτι τους, ενώ εκείνος της ζητά να σημειώσει τον αριθμό των πινακίδων ώστε να εξακριβώσει αν πρόκειται για ασφαλίτες.

Ο ειδικός φρουρός

Ο 27χρονος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας, ενώ ο συνήγορος του Κων/νος Γιαννελάκης, επισημαίνει πως αρνείται την κατηγορία και η πρόθεσή του ήταν να ενημερώσει την υπηρεσία του αλλά δεν πρόλαβε.. Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και αποτυπωμένη η βούλησή του να αναφέρει πως θα τους παραδώσει ο ίδιος στην αστυνομία μαζί με τον δικηγόρό τους.

Αλλαγές

Η υπόθεση πάντως οδηγεί αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά εργαζομένων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι επιθέσεις σε εργαζόμενους (αν και ο σταθμάρχης δεν βρισκόταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα, ούτε γνωστοποίησε την ταυτότητά του) είναι ένα φαινόμενο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα:

– Η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης (χωρίς μήνυση δηλαδή) για επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων, θα επεκταθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους που ισχύει σήμερα, σε βάρος όλων των εργαζομένων, πιθανόν, και όλων των ιδιωτικών υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

– Η επίθεση (παράνομη βία) σε βάρος υπαλλήλου, πιθανόν θα αξιολογείται ως επιβαρυντική περίσταση και θα αυξάνει την ποινή.

– Μέχρι σήμερα η ποινή για την παράνομη βία (άρθρο 330 – Ποινικός Κώδικας) φτάνει στα 2 έτη. Αν αφορά υπαλλήλους η σκέψη είναι να φτάσει έως τα 5 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αν αυτή ξεπεράσει τα τρία χρόνια, αναγκαστικά ο δράστης θα ρέπει να εκτίσει το 1/10 της ποινής με βάση τον νέο ποινικό κώδικα.

πηγή

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares