Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Για την Κίνα παγκόσμια κυριαρχία σημαίνει περιθωριοποίηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της

H Κίνα θα συνεχίζει να χαράζει την πορεία της ακόμα και μετά την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν, όπως άλλωστε κάνει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η αντιπαλότητα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ήταν ήδη βαθιά και ιδεολογική πριν την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο κινέζος πρόεδρος Τσι Γινπίνγκ είχε ανακοινώσει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι “πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κομμουνισμό ανώτερο από τον καπιταλισμό και να θέσουμε τις βάσεις για να κερδίσουμε την μελλοντική κυριαρχική μας θέση στον κόσμο.”

Egypt receives 1st batch of Chinese anti-coronavirus vaccine | CGTN Africa

Η παράδοση του πρώτου φορτίου κινεζικών εμβολίων στο Κάιρο, στις 10 Δεκεμβρίου 2020

Η υγειονομική κρίση δεν έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του Πεκίνου. Αντιθέτως, η Κίνα ανέπτυξε τη “διπλωματία της μάσκας”, μετά την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, (πώληση συστημάτων και εξοπλισμού προστασίας, τεστ, θερμικές κάμερες και συστήματα τηλεδιασκέψεων), με την αποστολή εφοδίων σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Βέβαια, η πανδημία και οι εκστρατείες προπαγάνδας του Πεκίνου αμαύρωσαν την εικόνα της Κίνας σε ορισμένες χώρες, ευρωπαϊκές κυρίως, ωστόσο, πολλές άλλες δηλώνουν “ανοικτές” στις κινεζικές προτάσεις.

Κατά τους τελευταίους μήνες, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καθεστώς μεταβίβασης της εξουσίας, η κινεζική διπλωματία υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή με την υπογραφή διμερών και πολυμερών συμφωνιών. Αυτή η έντονη δραστηριότητα θα συνεχιστεί, αναμφίβολα, και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Το Πεκίνο εκτιμά ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά ευκαιριών καθώς η αμερικανική πλευρά θα είναι απασχολημένη πρωτίστως με την καταπολέμηση της Covid-19 στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares