Σάββατο , 21 Μαΐου 2022

Για πρώτη φορά! Τα Ελληνικά γεράκια στην “Blue Flag”2021” μια ανάσα από Ιρανικές αεροπορικές ασκήσεις

Kαθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και οι δύο χώρες πραγματοποιούν εναέριες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Ισραήλ και επτά κράτη – Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Ελλάδα και ΗΠΑ – συμμετέχουν στη Γαλάζια Σημαία 2021 , τη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση που έγινε ποτέ στο εβραϊκό κράτος.

Όπως έχει γράψει το Πενταπόσταγμα, οι φετινές ασκήσεις θα επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του F-35 Adir σε πολύπλοκα επιχειρησιακά σενάρια.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF ο Αντιστράτηγος Aviv Kohavi, επισκέφτηκε την άσκηση την Πέμπτη και ενημερώθηκε για όσα είχαν γίνει στα πλαίσια της άσκησης μέχρι στιγμής.

«Πρόκειται για μια σημαντική και επιχειρησιακή άσκηση, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι «η μοναδική συνεργασία με τις αεροπορικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο, είναι έκφραση του στρατηγικού κράτους του Κράτους του Ισραήλ».

Η άσκηση θα επικεντρωθεί στη «διεύρυνση και ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων δυνάμεων», με επίκεντρο τις επιθέσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθώς και την αποφυγή επίγειων συστημάτων αεράμυνας «και διάφορα επιχειρησιακά σενάρια» σε εχθρικό έδαφος.

Η άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων που διεξάγεται στην έρημο Negev από την αεροπορική βάση Uvda, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια βρετανική μοίρα μαχητικών έχει αναπτυχθεί στο Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους, καθώς και την πρώτη φορά που η Ινδία έστειλε μαχητικά Mirage στο Ισραήλ και ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει μια μοίρα Rafael στο εβραϊκό κράτος.

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ Υποστράτηγος Amikam Norkin, ο οποίος συμμετείχε σε συμβολική πτήση πάνω από την Ιερουσαλήμ μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Υποστράτηγο Ingo Gerhartz την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι απειλές που τίθενται στο Ισραήλ. συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι η άσκηση είναι ένα «σκαλοπάτι» προς τη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.

«Ζούμε σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή και οι απειλές για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν αυξάνονται μόνο», είπε και τόνισε, ότι οι επιχειρησιακές δραστηριότητες σε όλα τα μέτωπα, είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας και έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τον IDF και το κράτος του Ισραήλ.

“Αυτή η άσκηση είναι πρωτοποριακή όσον αφορά την τεχνολογία, την ποιότητα της εκπαίδευσης και τον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών. Καταδεικνύει τη συνεργασία και τον ισχυρό δεσμό, μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των εθνών και λειτουργεί ως σκαλοπάτι προς την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία”, δήλωσε ο Norkin.

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν ξεκίνησε το Modafe’an Aseman-e Velayat 1400 (Φύλακες του ‘Velayat Sky’ 1400) την Πέμπτη, το οποίο στοχεύει στη δοκιμή των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η άσκηση θα δει τη χρήση εγχώριων και αναβαθμισμένων συστημάτων και όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και ημιβαρέων έξυπνων βομβών, όλων των ειδών λέιζερ, αεράμυνας, θερμικών πυραύλων ραντάρ, πυραύλων και βομβών.

Στην άσκηση συμμετέχουν ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη F-4, F-5 και F-7 καθώς και Sukhoi Su-27, F-14, Mirage F1 και MiG-29.

Ο διοικητής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Hamid Vahedi, δήλωσε από το Press TV ότι «η μεγάλης εμβέλειας αντοχή των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έξω από τις αμυντικές σφαίρες τους, επισημαίνει την ακρίβεια των βομβών και των ρουκετών, σε επιθέσεις αέρος-εδάφους καθώς και επιτήρηση της επιχειρησιακής ζώνης που θα τεθεί σε δοκιμή κατά τη διάρκεια των ασκήσεων».

«Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF), ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δεκαετείς ετήσιες πανεθνικές αεροπορικές ασκήσεις, με την κωδική ονομασία Fada’eeyan-e Harim-e Velayat, ή “Υπερασπιστές του Καταφυγίου Βελάιατ». ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού στρατού

Αυτό το έτος, ωστόσο, οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ.

Οι ασκήσεις θα είναι ευρέως διαδεδομένες, με τη συμμετοχή πέντε αεροπορικών βάσεων, διάσπαρτων σε ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ποικιλίας αεροσκαφών στο απόθεμα του IRIAF όπως το PressTV ανέφερε

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση σύγκρουσης καθώς και την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλάνων μεταφοράς και αναγνώρισης.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα πετάξουν από την αεροπορική βάση Shahid Babaei στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν και την αεροπορική βάση Shahid Fakouri στην επαρχία East Azarbaijan στα δυτικά της χώρας, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Σε ομιλία του σε δημοσιογράφους την Τετάρτη 20/10, ο διοικητής του IRIAF Ταξίαρχος Χαμίντ Βαχέντι ανέφερε, ότι οι ασκήσεις και οι ελιγμοί θα αποτελέσουν αξιολόγηση των δυνατοτήτων μάχης των μονάδων IRIAF, αύξηση της ετοιμότητας αναχαίτισης των αεροσκαφών, εφαρμογή αναγνωριστικών και επιχειρησιακών σχεδίων και καθιέρωση ενός σωστού μοντέλου που θα ταιριάζει σε μια πραγματική μάχη.

Πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις, θα δοκιμάσουν την αντοχή μεγάλου βεληνεκούς των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έξω από τις αμυντικές σφαίρες τους, θα εντοπίσουν την ακρίβεια των βομβών και των πυραύλων σε αεροπορικές επιθέσεις, καθώς επίσης την επιτήρηση της επιχειρησιακής ζώνης.

 

Του Ιωάννη Χάρχαρη/pentapostagma.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares