Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Για ποια προβλήματα υγείας «προειδοποιεί» το καλάθι του σούπερ μάρκετ…

Οι επιλογές τροφίμων που κάνει κάποιος στο σούπερ μάρκετ συνδέονται με τις πιθανότητες εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, σύμφωνα με τα ευρήματα της Σχολής Ιατρικής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Ειδικότερα, η αγορά μεγάλων ποσοτήτων σακχαρούχων ποτών αλλά και διαίτης, συνδέεται με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και γενικά βλαβερές διατροφικές επιλογές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τις αγοραστικές συνήθειες τροφίμων και ποτών 8.675 νοικοκυριών στη Βρετανία το 2016, τα οποία κατέταξαν σε επτά διαφορετικούς τύπους βάσει των περισσότερων αγορών ενός ή δύο προϊόντων από τις εξής κατηγορίες: σακχαρούχα ποτά, αναψυκτικά διαίτης, ποτά με βάση τα φρούτα ή το γάλα, μπύρα ή μηλίτη, κρασί και νερό. Τέλος, σχηματίστηκε μια ομάδα που αγόραζε από όλες τις παραπάνω κατηγορίες σε παρόμοιες ποσότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τύποι νοικοκυριών ήταν:

 

– 30% έκαναν μεικτές αγορές
– 18% προτιμούσαν σακχαρούχα ποτά ή κρασί αντίστοιχα (15,6 λίτρα το έτος ανά άτομο για τα σακχαρούχα και 3,5 λίτρα για το κρασί)
– 16% αγόραζαν αναψυκτικά διαίτης (43,2 λίτρα το έτος ανά άτομο)
– 7% κατανάλωναν κυρίως μπύρα και μηλίτη (5,6 λίτρα το έτος ανά άτομο)
– 6% προτιμούσαν ποτά με βάση τα φρούτα ή το γάλα (6,4 λίτρα το έτος ανά άτομο)
– 4% αγόραζαν κυρίως νερό (2,3 λίτρα το έτος ανά άτομο)

Τα παραπάνω ποτά αντιπροσώπευαν το 5,6% των συνολικών θερμίδων που προσλάμβανε μέσω των αγορών κάθε νοικοκυριό ημερησίως.

Άλλα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών έδειξαν πως ο τύπος 1 είχε περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερο εισόδημα, ενώ οι τύποι 2, 3 και 4 συνδέθηκαν με χαμηλότερη κοινωνική τάξη.

Ως προς το υπερβολικό σωματικό βάρος και την παχυσαρκία, στην κορυφή βρέθηκαν οι τύποι 2 και 3 με ποσοστά 66,8% και 72,5% αντίστοιχα (με ΔΜΣ άνω του 25), τα οποία είχαν και τη μεγαλύτερη τάση αγορά γλυκών και σνακ (18%). Επιπροσθέτως, οι συνολικές αγορές τροφίμων και ποτών έδειξαν πως το καλάθι αγορών του τύπου 2 γέμιζαν κυρίως τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα και ποτά και λιγότερο τα φρούτα και λαχανικά.

Όπως τόνισε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Richard Smith από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις να αυξάνονται παγκοσμίως, η εικόνα των αγοραστικών συνηθειών πρέπει να συμβάλει στον σχεδιασμό καλύτερων στρατηγικών για τη μείωση της κατανάλωσης σακχάρων τη βελτίωση της υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

onmed.gr

Shares