Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

Για «γενοκτονία» κατηγόρησε την Ρωσία ο Ζελένσκι – Καταγγέλλει εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία

Η μεταφορά από την Ρωσία «δεκάδων χιλιάδων» παιδιών από την Ουκρανία είναι «σαφώς μια γενοκτονία», δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων παιδιών και έχουμε αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που απήχθησαν από τη Ρωσία, από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούμε αυτά τα παιδιά να γυρίσουν στο σπίτι, αλλά ο χρόνος περνά. Τι θα τους συμβεί; Στη Ρωσία, τους μαθαίνουν το μίσος για την Ουκρανία και όλοι οι δεσμοί με τις οικογένειές τους έχουν κοπεί. Αυτό είναι σαφώς μια γενοκτονία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι, υπό το βλέμμα του αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, που ήταν παρών στην αίθουσα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον «παράνομο εκτοπισμό» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο, το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

«Παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδος»
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι προετοιμάζει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο και προσκαλεί σε αυτήν «όλους εκείνους που δεν ανέχονται οποιαδήποτε επιθετικότητα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει πως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καμία χώρα «δεν θα τολμήσει» να επιτεθεί σε άλλην.

Και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να μετατρέψει σε όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια.

«Χρησιμοποιώντας σαν όπλο την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων στις αγορές, ελπίζει ότι θα της αναγνωρίσουν ως δικά της κάποια, αν όχι όλα, από τα εδάφη που έχει καταλάβει», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και προσέθεσε ότι «πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να ηττηθεί» η Ρωσία, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επικεντρωθεί στις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Ο κατακτητής πρέπει να επιστρέψει στη δική του γη», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης ομιλία του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares