Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022

Για ΓΕΛΙΑ και για ΚΛΑΜΑΤΑ: Η UNESCO φόρεσε στρινγκ σε… γυμνά ανδρικά αγάλματα για τις «ευαισθησίες» του κοινού… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Άφωνοι έμειναν οι επισκέπτες έκθεσης στην έδρα της UNESCOστο Παρίσι, όταν αντίκρισαν τον περασμένο μήνα δύο ανδρικά γλυπτά αρχαιοελληνικού -ρωμαϊκού ύφους να φορούν σλιπ και στρινγκ, τα οποία κάλυπταν τα επίμαχα σημεία!

Τηρώντας μάλλον μετριοπαθή στάση το γαλλικό περιοδικό Le Point έκανε σε άρθρο γνώμης λόγο για μια «δυσάρεστη έκπληξη» από μέρους της Unesco, ενός οργανισμού που προωθεί, όπως λέει, την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από τον γλύπτη Στεφάν Σιμόν να καλύψει τα μόρια των μαρμάρινων ανδριάντων, ώστε να μη «θιγούν» οι ευαισθησίες επισκεπτών της έκθεσης “Journees de patrimoine”!

Όλα οφείλονται σε μια …παρεξήγηση
Η είδηση προκάλεσε, ως αναμενόμενο, σάλο στη Γαλλία -όπως και το 2016 όταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ρέντσι είχαν καλυφθεί γυμνά αγάλματα σε μουσείο της Ρώμης για να μην προσβληθεί ο πρόεδρος του Ιράν, Ρουχανί – με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να βομβαρδίζουν την Unesco για την παράλογη απόφαση και το αλλόκοτο θέαμα που επεφύλαξε στο κοινό της έκθεσης.

Το θέμα έλαβε τέτοια διάσταση, ώστε ανέλαβε να το διερευνήσει η ομάδα τεκμηρίωσης Check News της Liberation, αποκαλύπτοντας ότι όλα οφείλονται σε μια παρεξήγηση μεταξύ της Unesco και του Γάλλου γλύπτη.«Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων», δήλωσε ο Στεφάν Σιμόν στην εφημερίδα.

Τα γλυπτά καλυμμένα με εσώρουχα στην έδρα της Unesco στο Παρίσι.

Αλλά οι ιθύνοντες της Unesco φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς την πρόταση του γλύπτη. Όπως είπε ο ίδιος, ο οργανισμός τον ρώτησε λίγες μέρες πριν την έκθεση αν είχε προνοήσει να καλύψει με τρόπο μόνιμο το φύλο των αγαλμάτων. Την παραμονή της έκθεσης, λοιπόν, ο καλλιτέχνης πρότεινε να καλύψει τα δημιουργήματά του με… εσώρουχα.

Για «λάθος» κάνει λόγο η UNESCO
H UNESCO -αν και επέμεινε ότι δεν επιβάλλει τίποτε στους καλλιτέχνες -παραδέχθηκε ότι έγινε «λάθος». «Αν είχε τεθεί σε εμάς το θέμα θα είχαμε πει στον καλλιτέχνη ότι θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην φορέσει εσώρουχα» στα γλυπτά , είπαν από το γραφείο της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ωντρέι Αζουλέ στη Liberation.

Αλλά οι εξηγήσεις της UNESCO δεν κατάφεραν να κοπάσουν το σάλο στα social media, με πολλούς χρήστες του Twitter να καταγγέλλουν το «γελοίο» της υπόθεσης σε μια «ηλίθια εποχή», που «θίγονται ευαισθησίες», ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν με χιούμορ «πώς μπορεί κανείς να φορέσει στρινγκ σ’ ένα άγαλμα;»…

Κι ένας τρίτος πέταξε: «Κάπως έτσι ξεκίνησε η παρακμή και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας…»

Ενώ ο γαλλικός ενημερωτικός ιστότοπος Atlantico σχολίασε καυστικά: «Πάλι καλά που η Ωντρέι Αζουλέ δεν είναι υπεύθυνη του μουσείου του Λούβρου, γιατί θα χρειάζονταν εκατοντάδες στρινγκ και σλιπ. Και άλλο ένα κρίσιμο ερώτημα: Αν η Unesco αποφασίσει μια μέρα να εκθέσει γυμνά γυναικεία γλυπτά, θα πρέπει να καλυφθούν με μπούρκες;»
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares