Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γερουσιαστές πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξοπλίσει με ένοπλα drones την Ουκρανία

Το Πεντάγωνο είχε απορρίψει το αίτημα της Ουκρανίας για τα drones νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η τεχνολογία του drone θα μπορούσε να κλαπεί στο πεδίο της μάχης.


Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει την απόφασή της να μην εξοπλίσει την Ουκρανία με προηγμένα drones, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο να διατηρήσει την επικράτειά του και να αποκτήσει δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Σε επιστολή τους στις 22 Νοεμβρίου προς τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, 16 γερουσιαστές προέτρεψαν τη διοίκηση να δώσει στην Ουκρανία οπλισμένα drones MQ-1C ή Grey Eagles, τα οποία είναι οπλισμένα drones μεσαίου ύψους που μπορούν να πετάξουν για περισσότερες από 24 ώρες.

«Το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα της παροχής στην Ουκρανία με τα MQ-1C είναι σημαντικό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη στρατηγική πορεία του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», έγραψαν οι νομοθέτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες του σχεδόν εννιάμηνου πολέμου, το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σφυροκοπούσαν στόχους και τις αστικές υποδομές, και τα οποία οι νομοθέτες είπαν ότι έδωσαν στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα πεδίου μάχης. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν ένα οπλοστάσιο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν όσα έχει λάβει η Ρωσία, είπαν.

«Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος συμπληρώνουν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και θα αυξήσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού», έγραψαν στην επιστολή.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο MQ-1C, που κατασκευάζεται από την General Atomics, θα διαρκούσε 27 ημέρες, έγραψαν οι γερουσιαστές. Και αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση στα δικά της drones, «θα μπορούσε να βρει και να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον καταναγκαστικό αποκλεισμό της και αμβλύνοντας τις διπλές πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

Το Πεντάγωνο απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για τα drones νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η τεχνολογία του drone θα μπορούσε να κλαπεί στο πεδίο της μάχης.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η απροθυμία να παρασχεθούν τα drones προήλθε από τεχνικά ζητήματα και όχι από φόβους κλιμάκωσης. Εκπρόσωπος της General Atomics είπε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία και αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή.

Η επιστολή ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας πολύμηνης έντασης μεταξύ του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου σχετικά με το είδος των όπλων να παράσχουν στην Ουκρανία.

Πηγή: Wall Street Journal

Shares