Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γερμανός ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Μην ανησυχείτε για κυρώσεις θα σας παραδώσουμε κανονικά τα 6 υποβρύχια Type 214»

Σε μία δήλωση ενδεικτική της στάσης της Γερμανίας απέναντι στα ελληνοτουρκικά, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Mάας, ο οποίος υποστήριξε πως η Γερμανία δεν δίνει χερσαία και αεροπορικά όπλα στην Τουρκία, για να μην «χτυπάει» τους Κούρδους αλλά τις παραδίδει κανονικά ναυτικό εξοπλισμό για να επιτίθεται σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! 

«Η Γερμανία δεν εγκρίνει πλέον πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, με εξαίρεση ναυτικά οχήματα και εξοπλισμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονται στον περιορισμό, τα υποβρύχια που τις «χτίζουν» οι Γερμανοί! Πρόκειται για 6 υποβρύχια όμοια με τα ελληνικά 214 τα οποία ακυρώνουν το ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο.

Το Βερολίνο απέρριψε μεγάλο αριθμό αιτημάτων παραγωγής όπλων από την Άγκυρα, εγκρίνοντας μόνο προϊόντα που χρησιμοποιεί το τουρκικό ναυτικό, σύμφωνα με το BBC Turkish και που επικαλείται δηλώσεις του Μάας στη γερμανική εφημερίδα Anzeiger.

Η δήλωση του Μάας ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η Γερμανία, δεν είχε σταματήσει εντελώς τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, η οποία ενεπλάκη σε πολεμικές επιχειρήσεις στις χώρες της Λιβύης και της Συρίας.

Πέρυσι, η Γερμανία εξέδωσε περιορισμένη απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, για στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις στη βόρεια Συρία με στόχο κουρδικές δυνάμεις.

Οι πωλήσεις όπλων των Γερμανών προς την Τουρκία, ανήλθαν το 2019 συνολικά σε 242,8 εκατομμύρια ευρώ (285 εκατομμύρια δολάρια), που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό έκανε την Τουρκία μακράν τον νούμερο ένα εισαγωγέα γερμανικών όπλων.

Shares