«Μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών κρίσεων τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει το δράμα του ευρώ και της κρίσης χρέους, που έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το χείλος της αβύσσου από το 2010 και μετά, προκαλώντας σχεδόν έκρηξη στην υπερχρεωμένη Ελλάδα το 2015. Η κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς, ακόμη κι αν η χώρα απελευθερώνεται χωρίς φανφάρες από την ‘ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ’ (…) Η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, πάρα πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας. Όμως η ανάπτυξη και η απασχόληση αποδεικνύουν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» παρατηρεί σε εκτενές σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Κάνοντας αναδρομή στο χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους, των συνεπειών της, αλλά και στο αποτύπωμά της στη Γερμανία, παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανώς από την ΕΕ θα γινόταν ίσως πιο εύκολα κατανοητός. Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλέξει τη γείτονά της σε πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χαίρονται για τις ανοιχτές θύρες που θα υπήρχαν στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Θα μπορούσαν (…) Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα αυτής της μεγάλης κρίσης. Παρά τους μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις (…) Παραπάνω από αρκετές είναι σήμερα οι υπερχρεωμένες χώρες στην ΕΕ. Σε καιρούς πανδημίας και κρίσεων καταργείται η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και στη Γερμανία του χρεόφρενου. Δεν λείπουν έτσι οι κρίσεις από την Ευρώπη και τα εθνικά χρέη μπορούν πολύ γρήγορα να ξαναγίνουν το μεγαλύτερο βάρος για την κοινότητα».

Ακριβές για τους Έλληνες οι διακοπές στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ για τις διακοπές στην Ελλάδα, τις οποίες απολαμβάνουν οι Γερμανοί τουρίστες, όμως για τους Έλληνες είναι απλησίαστες λόγω υψηλού κόστους διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης. «Οι τιμές των εισιτηρίων μόνο για τα πλοία, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς στην Ελλάδα, έχουν ήδη τριπλασιαστεί φέτος (…) Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις τιμές στα ξενοδοχεία. Ωστόσο οι τουρίστες από τη Γερμανία έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα» αναφέρει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τον Μανώλη Τσακαλάκη από την Ένωση Ελλήνων Ξενοδόχων, ελληνικά ξενοδοχεία υπογράφουν ήδη από τον Μάιο συμβόλαιο με τουρ οπερέιτορς, κρατώντας σταθερές τις τιμές μέχρι τον Οκτώβριο. Μάλιστα σύμφωνα με τον Τσακαλάκη οι ίδιες σταθερές τιμές ισχύουν από το 2019. «Όσοι όμως κάνουν ατομική κράτηση, όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων, πρέπει να υπολογίζουν με τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι».

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «ο μηνιαίος (καθαρός) κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 613 ευρώ, ο μέσος μισθός στα 1186 ευρώ. Με πληθωρισμό άνω του 11%, εκτίναξη των τιμών ενέργειας και αυξανόμενη πίεση στην αγορά κατοικίας, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα, πολλοί άνθρωποι φτάνουν στα όριά τους».

Πηγή: DW / Δήμητρα Κυρανούδη