Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023

Γερμανία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο ετήσιος πληθωρισμός

Σε υψηλό 71 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Μικρή επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας τον Αύγουστο, με τον δείκτη πάντως να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ωστόσο τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να επιβραδύνει στο 6,3% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στο 5,5%.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε τοπικό επίπεδο έδειξαν αύξηση των τιμών στα τέσσερα από τα έξι μεγάλα γερμανικά κρατίδια. Ειδικότερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το κρατίδιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 5,9% τον Αύγουστο από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βρανδεμβούργο και Σαξονία ο ετήσιος πληθωρισμός επίσης ενισχύθηκε μέχρι και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία από Βαυαρία και Έσση έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,9% και 6,0%, αντίστοιχα.

Οι απογοητευτικές μετρήσεις του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έρχονται ενώ οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις της, πραγματοποιώντας την επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares