Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021

Γερμανία: Την στιγμή που ο κόσμος καίγεται η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα

Γερμανία: Την στιγμή που ο κορωνοϊός «στραγγαλίζει» τις ΕΕ με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι δραματικές, η γερμανική οικονομία έχει ανακάμψει με αποτέλεσμα πλέον ο υπουργός Οικονομικών Altmaier να αυξάνει ελαφρώς τις οικονομικές προβλέψεις για το 2020.


Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε έντονα το τρίτο τρίμηνο κατά 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο , όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν βάσει προκαταρκτικών στοιχείων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι ακόμη στην κορυφή. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το τρίμηνο πριν από την παγκόσμια κρίση του COVI-19, το ΑΕΠ ήταν 4,2% χαμηλότερο.

Η άνοδος της παραγωγής το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να καταγράφει τα τριμηνιαία στοιχεία της ανάπτυξης από το 1970 και ήταν ισχυρότερη από την αύξηση 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό αυτό ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου πτώση σχεδόν 10% το β΄ τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι εταιρικές επενδύσεις και το εμπόριο κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη το γ΄ τρίμηνο οφείλεται στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, στην ανάκαμψη των επενδύσεων σε εξοπλισμό και στις πολύ ισχυρές εξαγωγές, όπως αναφέρει το γραφείο στατιστικών.

Εξάλλου σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της γερμανικής οικονομίας φέτος.

Βάσει των νέων προβλέψεων το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 5,8%, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για το 2021, για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4,4%

Πηγή: Reuters

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares