Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Γερμανία: Συγκέντρωση της ρωσικής διασποράς κατά των κυρώσεων

Περίπου 2.000 διαδηλωτές, κυρίως ρωσόφωνοι, διαδήλωσαν την Κυριακή στη δυτική πόλη της Κολωνίας για να απαιτήσουν από τη Γερμανία να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονα νωρίτερα φέτος.

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από ομάδες της ρωσόφωνης διασποράς στην πόλη, αντιμετωπίστηκε από μερικές δεκάδες αντιδιαδηλωτές που είχαν επίσης συγκεντρωθεί στη σκιά του ογκώδους γοτθικού καθεδρικού ναού της Κολωνίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους ρωσικής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό στις αφηγήσεις του Κρεμλίνου για τον κόσμο μέσω της κρατικά ελεγχόμενης ρωσικής τηλεόρασης, η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη.

«Η Γερμανία βρίσκεται στο χάος», δήλωσε η Έλενα Κολμπασνίκοβα, μια διοργανώτρια, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας προστατεύει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Αν και η ρωσική διασπορά της Γερμανίας είναι τεράστια, έχουν γίνει σχετικά λίγες συγκεντρώσεις υπέρ του Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Πολλοί από τους διαδηλωτές της Κυριακής κρατούσαν ρωσικές σημαίες ή πανό με τα γράμματα του ΝΑΤΟ, της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, διαγραμμένα με μια κόκκινη γραμμή.

Οι διοργανωτές συγκέντρωσαν δωρεές για τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ένας Γερμανός ομιλητής, ένας αρτοποιός, δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα τον αφήσουν χωρίς δουλειά μέχρι το τέλος του έτους, κατηγορώντας τη Γερμανία για την άρνησή της να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream 2.

Το Βερολίνο λέει ότι ο μέχρι στιγμής άδειος αγωγός είναι μια “κόκκινη ρέγγα”, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει περιορισμούς χωρητικότητας και αρνείται να στείλει φυσικό αέριο.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η Γερμανία έχει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το χειμώνα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το Κρεμλίνο το αμφισβήτησαν αυτό, λέγοντας ότι η δυτική Ευρώπη θα παγώσει αυτόν τον χειμώνα ελλείψει ρωσικού αερίου.

Οι τάξεις της διασποράς διογκώθηκαν περαιτέρω από Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή.

«Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλοί ρωσόφωνοι που πιστεύουν ότι ο Πούτιν διολίσθησε προς ένα φασιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Ιβάν Μπελούσοφ, ένας αντιδιαδηλωτής.

Είπε ότι είχε φυλακιστεί με πολιτικά κίνητρα στη Ρωσία, ενώ μετά την απελευθέρωσή του διέφυγε.

Πηγή: ieidiseis

Shares