Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Η υπ. Εξωτερικών θέλει να συζητήσει στη Χάγη την ενδεχόμενη προσαγωγή του Βλαντιμίρ Πούτιν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, αναμένεται να συζητήσει στη Χάγη για το πώς θα μπορούσε να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

H Αναλένα Μπέρμποκ, πολιτικός των Πρασίνων, θα βρίσκεται αργότερα σήμερα (16.01.2023) το πρωί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη, για συνομιλίες αρχικά με τον πρόεδρο του Πιοτρ Χοφμάνσκι και κατόπιν με τον επικεφαλής εισαγγελέα του Καρίμ Χαν. Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας αναμένεται να συζητήσει σχετικά με το πώς θα μπορούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Χαν διενεργεί ήδη έρευνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου εμπίπτουν τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γενοκτονία.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επίθεση χώρας σε άλλη, το δικαστήριο δεν μπορεί να ενεργήσει, μεταξύ άλλων διότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι κράτος-συμβαλλόμενο μέρος. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsIT.gr

Shares