Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Γερμανία: Δεν «βλέπει» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Πάνω από τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να υπάρχουν σημάδια διάθεσης αποκλιμάκωσης. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εκτιμά δε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία


«Τι μπορείς να διαπραγματευτείς με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν;», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μιλώντας στο περιοδικό Stern για τις εξελίξεις με την Ουκρανία και την Ρωσία.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ απέρριψε την έκκληση, που διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη χώρα της, να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Εάν ήμουν Ουκρανή, θα έβρισκα αυτή την επιστολή αφελή, ενοχλητική και αλαζονική», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Πού βρήκε το δικαίωμα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών να αποφασίσει για λογαριασμό της Ουκρανίας ποιο τμήμα της χώρας πρέπει να εκχωρηθεί, πόσα εκατομμύρια πολίτες της πρέπει να υπόκεινται σε ρωσική κατοχή;», συνέχισε η Ανναλένα Μπέρμποκ.

Στη συνέντευξή της στο περιοδικό Stern, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι έχει να μιλήσει προσωπικά με τον Ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Δήλωσε πως εύχεται να μπορούσε να του πει «έλα τώρα Σεργκέι, ας μιλήσουμε για την ειρήνη», αλλά αμφισβήτησε πόση ισχύ έχει σήμερα ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης. «Το ποιον ρόλο διαδραματίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε όλο αυτό είναι αμφισβητούμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί (Ινδονησία) την περασμένη εβδομάδα. Όμως ο κ. Λαβρόφ αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του, χωρίς να περιμένει να ακούσει τι είχε να αντιτίνει η κυρία Μπέρμποκ—ή οποιοσδήποτε άλλος.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares