Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Αντιδράσεις για τα σχέδια επέκτασης του κτιρίου της καγκελαρίας, κόστους 777 εκατ. ευρώ

Τα σχέδια επέκτασης του κτιρίου της καγκελαρίας, κόστους 777 εκατ. ευρώ, προκαλούν αντιδράσεις καθώς η κυβέρνηση προτρέπει καθημερινά τους πολίτες να εφαρμόσουν «μέτρο» στην καθημερινότητά τους και να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η έδρα του καγκελάριου είναι ήδη κατά περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, κατά δέκα φορές μεγαλύτερη από την Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου και κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από το παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι.

Τα σχέδια επέκτασης προβλέπουν ότι τα 25.347 τ.μ. θα διπλασιαστούν, φθάνοντας τα 50.000τ.μ, ενώ το κόστος, από τον αρχικό προϋπολογισμό των 456,8 εκατομμυρίων ευρώ, θα ανέλθει σε 777 εκατομμύρια. Η κατά 60% αύξηση του κόστους κατασκευής δεν οφείλεται τόσο στον πληθωρισμό, επισημαίνει το Focus, όσο στην αλλαγή των σχεδίων από τους νέους ενοίκους. Το νέο κτίριο, το οποίο θα ανεγερθεί στον κήπο της καγκελαρίας, θα διαθέτει χώρο για 400 γραφεία και εννέα αίθρια, σε πέντε ορόφους.

Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 31.517 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν μόνο οι υαλοπίνακες, για την προστασία του κτιρίου από τον ήλιο και για την εγκατάσταση η οποία θα επιτρέπει τον καθαρισμό των τζαμιών, ενώ 10 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή νέου ελικοδρομίου και 2,8 εκατομμύρια για τη δημιουργία παιδικού σταθμού για 12-15 παιδιά. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ποσό αντιστοιχεί στο τριπλάσιο του κόστους ενός κανονικού παιδικού σταθμού. Στα σχέδια, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα αναθεωρήθηκαν, περιλαμβάνεται ακόμη διαμέρισμα 250 τ.μ για τον καγκελάριο.

Περισσότερα από 200 μεγάλα δέντρα γύρω από την καγκελαρία θα πρέπει να κοπούν, με τις αντίστοιχες εργασίες να ξεκινούν από τον Δεκέμβριο. Το νέο κτίριο θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως το 2028.

«Το σχέδιο δεν ταιριάζει σε αυτές τις εποχές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Ράινερ Χολτσνάγκελ και κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «να δείξει λίγο σεβασμό» στους πολίτες, ενώ η BILD σε σχόλιό της κάνει λόγο για «τρελό σχέδιο», να ξοδέψει κανείς τόσα χρήματα εν μέσω της χειρότερης κρίσης στη μεταπολεμική εποχή. Το περιοδικό Focus περιγράφει το σχέδιο ως «αποκρουστικό» και η βουλευτής της Αριστεράς Γκεζίνε Λετς σημειώνει δηκτικά ότι «το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χτίσει τις 100.000 νέες κατοικίες που έχει υποσχεθεί, αλλά προφανώς δεν έχει πρόβλημα να χτίσει μια δεύτερη γιγάντια καγκελαρία σε ελάχιστο χρόνο, λέει πολλά για τον κυβερνητικό συνασπισμό: όλοι πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι εκτός από τον καγκελάριο και τους συνεργάτες του».

real.gr

Shares