Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Γεραπετρίτης: «Ύβρις» η δήλωση Τσίπρα έξω από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση μετά την έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για τις παρακολουθήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα να καταθέσει στην Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Για όλα τα παραπάνω τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (25.01.2023) στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι «καλοδεχούμενη» και θα τον «ευγνωμονούμε» καθώς – όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας – θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες». Όσον αφορά στο «καυτό» ζήτημα των παρακολουθήσεων, εξέφρασε την απορία «πως είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται, για τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ότι καμία έκθεση στην Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ερώτηση αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «εάν συνέβαινε αυτό είναι καταδικαστέο». Πρόσθεσε δε, ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, «υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως τα «ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν πρέπει να είναι βορρά στο πολιτικό παιχνίδι», στρέφοντας τα «πυρά» του προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για το πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα».

 

Με την ενέργεια αυτή να δώσει «προσωποποιημένη ενημέρωση», όπως είπε, «ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Στο ερώτημα εάν με την ενέργεια αυτή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «υπάρχουν δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις», προσθέτοντας πως «εάν ο κ. Ράμμος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε συνταγματική παραβίαση όφειλε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε ότι επί 3,5 χρόνια ο κ. Ράμμος ουδέποτε έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό.

 

newsIT.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares