Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν θα πάμε σε διπλωματία των όπλων»…

«Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο»: Αυτό δήλωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ταυτόχρονα, οι συγκροτημένες, παράλληλες με την κυβερνητική, δομές εξουσίας, ήταν το άλλο μεγάλο θέμα της συνέντευξής του στην ΕΡΤ1.

Διάλογος αλλά με κόκκινες γραμμές

O κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», γεγονός που συνέδεσε με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την «πολύ επιτυχή πολυμερή διπλωματία» που ασκεί η ελληνική Πολιτεία. «Η κατάσταση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξομαλυνθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Ταυτόχρονα όμως, «εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Και εν συνεχεία, «είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντοτε αρωγός της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν έχεις ανοιχτά μέτωπα, θα πρέπει να τα συζητάς. Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο», δήλωσε ειδικότερα για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε: «δεν πρόκειται να πάμε προφανώς σε διπλωματία των όπλων, για μας πάντα αποτελεί το έσχατο μέσο, όμως η Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι δεν είναι μόνη, έχει την έμπρακτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Ερωτηθείς, τέλος, αν στο απευκταίο σενάριο η χώρα μας θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας στην ευρύτερη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά! Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και μόνοι μας. Υπάρχει ένα εξαιρετικό ηθικό, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη». Και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ηθικού μετά την επιχειρησιακή νίκη στον Έβρο «απέναντι στη φερόμενη ως πολυδύναμη Τουρκία. Η Ελλάδα πλέον έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σταθεί επιχειρησιακά απέναντι στον καθένα», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

zougla.gr

Shares