Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Γεωπολιτική αναδίπλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να επηρεάζεται εκ νέου από την άνοδο του γεωπολιτικού θερμομέτρου μετά το πυραυλικό κτύπημα στην Πολωνία, απομακρύνοντας και πάλι το σενάριο της διάσπασης των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 898,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,99% στις 638,19 μονάδες.

Γεωπολιτική αναδίπλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το διεθνές κλίμα στέκεται για ακόμη μία φορά εμπόδιο στην προσπάθεια του ΧΑ να διαπεράσει το ορόσημο των 900 μονάδων, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επανέλθει μετά το πυραυλικό κτύπημα στην Πολωνία. Άλλωστε, και στην Ευρώπη, η επενδυτική διάθεση έχει καμφθεί, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα φαίνεται να κλείνει αφού οι πιθανότητες να εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με σκοπό την κατάρριψη ρωσικού πυραύλου είναι πλέον συντριπτικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η πληγή του ρωσοουκρανικού πολέμου εξακολουθεί να είναι ανοιχτή και να ανακόπτει τις επενδυτικές διαθέσεις, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ίσως επιβραδύνουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αυτό το μείγμα είναι και το βασικό εμπόδιο στην εγχώρια αγορά, η οποία ίσως είναι η μόνη που θα κινηθεί σε μια υπό ανάπτυξη οικονομία επί ευρωπαϊκού εδάφους την επόμενη χρονιά, χωρίς όμως να μπορεί να επωφεληθεί από αυτό.

Την ίδια ώρα, ο πολιτικός κίνδυνος εντός της χώρας αυξάνεται, με την αγορά μέχρι στιγμής να δείχνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις ψύχραιμα. Το ζήτημα των υποκλοπών, όπως και το ενδεχόμενο των εκλογών, θα τεθεί επί τάπητος και από τους ξένους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο προσεχές επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο, καθώς θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, το συνέδριο θα είναι κλειστό, με την κυβερνητική διαχείριση αυτών των ερωτημάτων να παραμένουν το μεγάλο ζητούμενο.

 

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Quest, ο ΟΤΕ και η Eurobank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Λάμδα, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, σε ήπια ανοδικά εδάφη κινούνται οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Titan, αλλά χωρίς να μπορούν να κινηθούν πάνω από το +0,5%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares